Stvaranje boljeg ambijenta za mlade poljoprivrednike

Ilustracija: Udruženje mladih poljoprivrednika SUMP
Ilustracija: Udruženje mladih poljoprivrednika SUMP

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede, održana je  tribina „Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU“

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić istakao je značaj promovisanja omladinskog preduzetništva u oblasti poljoprivrede u cilju povećanja broja mladih koji se bave ovom privrednom granom. On je tom prilikom rekao da se resorni sekretarijat zalaže za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, jačanje kulture udruživanja mladih poljoprivrednika i njihov zajednički nastup na domaćem i stranom tržištu.

Predsednik Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika Milan Borić naglasio je da ovo udruženje ima cilj da predstavlja i promoviše domaći agrar u zemljama članicama EU, kao i da preko Evropskog veća mladih poljoprivrednika – CEJA pokuša da utiče na odluke koje dolaze iz Brisela, a u korist srpske poljoprivrede.

„Ovo je jedan od načina da se u našoj zemlji stvori bolji ambijent, odnosno uslovi koji bi omogućili bolji život poljoprivrednicima i njihovim porodicama, ali i celokupnim ruralnim sredinama. Tribina „Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU“ je odlična prilika da mladi poljoprivrednici dobiju više informacija o konkursima i subvencijama državnih institucija, kao i da čuju sve ono što ih interesuje od nadležnih predstavnika Ministarstva poljoprivrede i resornog sekretarijata“, rekao je Borić.

Učesnici tribine bili su i Biljana Petrović, direktor Uprave za agrarna plaćanja i Ljiljana Petrović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

„Mladi najviše konkurišu za sadnice i nabavku grla kao i primarna stočarska proizvodnja. U ukuonom broju zahteva oko 40%, za mere mladi proljoprivrednici što mi računamo ispod 40 godina, stakla je Biljana Petrović, direktorka Uprave za Agrarna plaćanja.

Jovan Topalski, mladi poljoprivrednik je preko Iparda, iz Čuruga, napavio  traktor, a preko Mere 50: 40:10, konkurisao je za priključne mašine.

Mladi poljoprivrednici su zainteresovani za sve mere, kao prokrajnske tako i mere Pokrajine.

Ove godine PokrajInski sekretarijat za poljoprivredu opredelio je 2 stotine miliona   za mlade poljoprivrednike, da započnu sopstvenu proizvodnju.

 

Povezano

Iz ove kategorije