U Bogatiću održana deveta opštinska izložba goveda simentalske rase i ovaca

Ilustracija: Veroljub Ilić, apsolutni šampion izložbe u Bogatiću, Foto: Dragan Grujić
Ilustracija: Veroljub Ilić, apsolutni šampion izložbe u Bogatiću, Foto: Dragan Grujić

Stočari Mačve nadaleko su poznati po proizvodnim rezultatima u stočarskoj proizvodnji, naročito u tovu svinja ali i govedarstvu. Stručnjaci procenjuju da je perspektiva stočarstva u Mačvi dobra, razloga za optimizima ima i u činjenici da se sve više mladih farmera uključuje i zasniva intenzivnu stočarsku proizvodnju.

Na stočnoj pijaci u Bogatiću danas je održana deveta opštinska izložba goveda simentalske rase i ovaca, na kojoj su mačvanski stočari pokazali  genetski potencijal.  Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom   pokroviteljstvom Opštine Bogatić, uz pomoć Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, Javno-komunalnog preduzeća Bogatić, Turističke organizacije i Vesa-Mat d.o.o. Očage.

 

Izložbu je otvorio  predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović porukom okupljenim stočarima da će lokalna samouprava nastaviti da pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima kako bi se poboljšao ambijent za povećanje proizvodnje i prihoda.

..Mačvani su vredan narod i veoma uspešni stočari, što se moglo videti i na nedavno završenom sajmu u Novom Sadu, gde su naši izlagači nagrađeni šampionskim peharima. Ovom prilikom želim da im čestitam i uputim zahvalnost što su na najbolji mogući način predstavili našu opštinu. Današnja izložba je prilika za nova poznanstva, saradnju i razmenu iskustava. Verujem da među učesnicima vlada takmičarski duh, a nesumnjivo je da komisija danas neće imati lak zadatak da izabere najbolje među najboljima, stoga bih proglasio izložbu otvorenom“, rekao je Milan Damnjanović.

Odgajivači su pred stručnu komisiju izveli 75 simentalki i više od 100 ovaca. Vlasnicima najbolje ocenjenih grla dodeljene su nagrade.

U kategoriji junica za najbolje je proglašeno grlo Veroljuba Ilića iz Klenja, u grupi prvotelki grlo Ljubodraga Puzića, a komisija je odlučila da šampionka u kategoriji krava bude grlo odgajivača Veroljuba Ilića iz Klenja, kome je pripala i titula apsolutnog šampiona devete izložbe kvalitetnih priplodnih goveda.

Organizatori su organizovali nagradnu igru, u kom su sreću mogli da okušaju svi prisutni na izložbi, a fortuna je danas bila na strani Hadži Milivoja Vukovića, kome je pripalo umatičeno tele.

U Mačvi je najviše zastupljeno stočarstvo, pa poljoprivrednike ovog kraja interesuju pre svega podsticaji vezani za ovaj vid poljoprivredene proizvodnje. Prvo što mogu da ostvare jeste podsticaj za nabavku grla u visini od 50 do 65 posto vrednosti investicije, u zavisnosti da li je gazdinstvo u razvijenom ili nerazvijenom području. Neophodno je, između ostalog, dostaviti overen i potpisan kupoprodajni ugovor zaključen između kupca i prodavca i dokaze o izvršenom plaćanju, koje mora da se izvrši preko računa. Kada te životinje počnu sa reprodukcijom, postoji mogućnost ostvarivanja prava na podsticaje za kvalitetna priplodna grla, a stočarima su dostupni i podsticaji za tov grla.

 

 

 

 

 

 

Povezano

Iz ove kategorije