Z.A. Fruit -primer dobrog projekta

Kompanija Z.A. Fruit je porodična kompanija osnovana u Koceljivi 2000. godine.
Bavi se otkupom, zamrzavanjem, preradom i izvozom smrznutog voća, prvenstveno maline, kupine, jagode, višnje i šljive, istako je Dragan Matić, menadžer proizvodnje, na Konferenciji ,, IPARD III program-šta ima za mene koja je održana na 88. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

U svom sastavu ima dve fabrike, locirane u najznačajnijim voćarskim krajevima Srbije, koji su zbog svog geografskog položaja i povoljnih klimatskih uslova, poznati po proizvodnji najkvalitetnijeg voća. Hladnjače se nalaze u Koceljevi i Kotraži, i imaju ukupne skladišne kapacitete od 7 000 tona zamrznutog voća.

„Godišnje kompanija preradi oko 10 000 tona  voća, što je stavlja u red najvećih prerađivača i izvoznika zamrznutog voća iz Srbije, istako je Matić i dodao:
„Z.A. Fruit se nalazi na listi kod svih većih kupaca u EU, a jedan deo našeg asortimana se izvozi i u Ameriku.Naši klijenti su najveći evropski trgovci voćem, proizvođači džemova, sokova, kolača i voćnih jogurta. Prilikom dolaska svežeg voća, tehnolog vrši kvalitativan i kvantitativan prijem voća. Nakon toga voće ide na pothlađivanje, gde biva izloženo režimu hlađenja na temperaturi od 0-2 °C. Pothlađeno voće se zatim zamrzava u kontinuelnim i staticnim tunelima“.

U zavisnosti od specifikacije kupca, postoji mogućnost pakovanje smrznutih proizvoda u PVC kese od 300g pa sve do 2,5kg., kao i mogućnost pakovanja u kartonske kutije i džakove. Voćni miksevi su dostupni u svim vrstama maloprodajnog i industrijskog pakovanja.  Odabir vrsta voća u voćnom miksu zavisi od specifikacije kupca.

Kompanija Z.A. Fruit je za oblasti, prodaje, prerade i zamrzavanja voća uvela i primenjuje sistem upravljanja kvalitetom i koncept za primenu HACCP sistema bezbednosti hrane.
Sertifikati i standardi koje posedujemo:

  • HACCP
  • BRC
  • IFS
  • KASHER

Uz najmodernije tehnologije, uz rad visokostručnog i dobro obučenog osoblja obezbeđujemo najviši nivo kvaliteta svih naših proizvoda.

Kompanija koristi savremene tehnologije za preradu voća na svojim proizvodnim linijama,koje  raspolažu najsavremenijom tehnološkom opremom za preradu zamrznutog voća.
U svom sastavu ima 2 protočna kao i 6 statičnih tunela za trenutno smrzavanje voća, kao i 11 rashladnih komora za skladištenje duboko zamrznutog voća.
U cilju dobijanja najboljeg kvaliteta, koristimo najnoviju mašinu za optičko sortiranje ( Sortex ) maline i ostalog jagodičastog voća, kao i liniju za preradu koštičavog voća ( višnje i šljive ), koja se sastoji iz linija za prijem, pranje, sortiranje, kalibriranje i iskoštičavanje voća.

Duboko zamrznuta Jagoda – sorte: Zenga Zengana, mesane šorte. Rolend – ceo plod, kalibrirano, nekalibrirane. Pire i pres kvalitet.

Duboko zamrznuta Višnja– sorta: Oblačinska. Ceo plod sa košticom. Ceo plod bez koštice. Pire i pres kvalitet.

Duboko zamrznuta Malina Sorte – Willamette i Meeker. Rolend – ceo plod 95% – lomljen 5% Ceo plod i izlomljen (od 50%-50% do 90%-10%) Griz(standardni i kvalitet jogurta, laserski sortiran). Pire i pres kvalitet.

Duboko zamrznuta Kupina – sorte Čacanska,Thornfree. Rolend – min 95% crna. Konfitura – 80% crna, 20% crvenkasta. Pire i pres kvalitet.

Duboko zamrznuta Šljiva – sorte: Stenlej, Čačanska Rodna, Požegača. Mašinski sečena – kalibrirana. Ručno izrezane – kalibrirana, ceo plod sa košticom.

„Dve mašine za lasersko sortiranje voća kao oslonac proizvodnje. Mašina je već bila stara 11 godina. Vreme je učinilo svoje tehnologija sortiranja je značajno napredovala, zahtevi kupaca su u pogledu kvaliteta iz dana u dan rasli
ove činjenice su uticale na nas da ubrzano krenemo sa razmišljanjem o nabavci nove opreme kako bi zadržali kupce i lidersku poziciju u Srbiji, istakla je  Živana Todorović, vlasnik firme.

Živana Todorović

„Sigurni smo bili da će nova mašina biti od proizvođača Buhtler pošto smo imali pozitivna iskustva sa prethodnom mašinom za sortiranje. Novonabavljena mašina svojim radom daje proizvod koji je veoma kvalitetan i bezbedan za naše kupce. Što nam je i bio cilj. Povećali smo značajno kapacitet proizvodnje, broj voćnih vrsta koje možemo raditi uz isti broj operatera što je takođe pozitivna činjenica. Problem je bio napraviti finansijsku konstruciju za finansiranje nabavke nove opreme. Kompletna ivesticija je bila 42.000.000 dinara, istakla je Živana.

Realizacijom nabavke mašine za sortiranje preko mere 3 IPARD II programa ostvarili smo veliku dobit:

  • Podigli smo kvalitet našeg proizvoda na viskok nivo
  • Povećali kapacitet naše proizvodnje
  • Ostvarili finansijsku uštedu zahvaljuju povratu uloženih finansijskih sredstava
  • Kupci prilikom obilaska naših proizvodnih pogona kada vide da smo ostvarili nabavku opreme preko IPARD programa veoma pozitivno reaguju

Nakon prvog koraka koji je i uspešno realizovan mi imamo nove planove da uskoro uđemo u dalju saradnju sa IPARD programom, istakla je Živana na kraju razgovora za naš portal.

Povezano

Iz ove kategorije