Milionska investicija

KOMPANIJA Frikom prodata je britanskoj firmi „Nomad fuds“, saznaju „Novosti“.“FORTENOVA grupa“ je početkom godine saopštila da je ušla u ekskluzivne pregovore s kompanijom „Nomad fuds“ o prodaji biznisa zamrznute hrane, koji obuhvata kompanije „Ledo“, „Ledo Čitluk“ i „Frikom“.

Pregovori su uspešno okončani, a transakcija će biti obavljena u 13 časova.

Iznos obavezujuće ponude koji je sada „na stolu“ nije objavljen, ali se prošle jeseni u medijima spekulisalo da je u pitanju potencijalna transakcija decenije, te da bi ciljana valuacija „Leda“ mogla da iznosi oko 600 miliona evra, odnosno između 10 i 12 puta dobiti pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), kada je „Fortenova“ primala neobavezujuće ponude zainteresovanih kompanija.
„Fortenova grupa“ je osnovana 1. aprila 2019. prenosom poslovne celine pod vanrednom upravom „Agrokora“, kao rezultat nagodbe.
Gostujući u Jutarnjem programu Prve televizije ovo je najavio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
„Naš najveći prerađivač smrzute hrane je dobio novog vlasnika, kupio ga je najveći evropski prerađivač smrzute hrane“, kazao je on. U pitanju je, dodao je, investicija od par stotina miliona evra.“Znaćete sve danas u 13 sati“, najavio je.
Gostujući na Televiziji Prva, Nedimović je govorio i o izvozu mesa u Evropsku uniju. Naime, pileće meso iz Srbije naći će se na rafovima zemalja EU, ali izvoz svinjskog mesa i dalje nije odobren. Rampa je podignuta posle 30 godina, ali ne i za svinjsko meso. Šta je glavni razlog?
„Video sam te novinske naslove o 30 godina. Znate, Evropa je uspostavila standarde, a na nama je bilo da ispunimo neke uslove – za svinjsko meso bile su nam potrebne sada tri, četiri godine, za pileće meso je trebalo nešto kraće. Vakcinacija protiv svinjske kuge je bio problem“, podsetio je Nedimović.
Kako je rekao, u naredne dve nedelje kreće proces odobrenja pred evropskim organima.
„To znači da će u decembru prvi srpski prerađivači i proizvođači moći da pošalju svoju robu u Evropsku uniju“, najavio je ministar, dodavši da nas u februaru čeka ista procedura za svinjsko meso kao za pileće.

On je naglasio da Srbija sada ima tržište Ruske Federacije i Evropske unije, što doskora nije bio slučaj, jer smo bili ograničeni na zemlje iz okruženja.
„Imamo dovoljno hrane da možemo da hranimo stočni fond“, napomenuo je.
Na pitanje kako će sve to uticati na cenu mesa, kazao je da ne očekuje poskupljenja.

Povezano

Iz ove kategorije