Željko Radošević: Kredite za kupovinu stoke i osiguranje odlična mera

Ilustracija: farma iz okoline Gornjeg Milanovca, foto: Goran Đaković, Agropress
Ilustracija: farma iz okoline Gornjeg Milanovca, foto: Goran Đaković, Agropress
Da je odluka da se uz subvencionisane kredite za kupovinu stoke subvencioniše i osiguranje bila dobra dokazuje i to što iz godine u godinu raste broj grazdinstava koja se osiguravaju – rekao je državni sekretar u Ministartsvu poljoprivrede Željko Radošević na konferenciji za novinare Generali Osiguranja Srbija o subvencionisanim poljoprivrednim kreditima za nabavku stoke i gratis osigurnju koje država obezbeđuje za korisnike kredita . To govore i podaci jer je 2017. godine  22.000 gazdinstava osiguralo biljnu proizvodnju i/ili životinje, a 2020. se broj gazdinstava popeo na oko 28.000.
On je ukazao da je ova mera agrarne politike odvija u saradnji sa 12 banaka i pet osigruravajućih kuća koje posluju u Srbiji, te da je poljoprivrednicima omogućila lakši pristup novcu uz veoma povoljne uslove – kamatu od jedan do tri odsto, bez valutne klauzule, a odobrava se i grejs period.
Subvencionisani kredit podrazumeva i subvenciju za osiguranje koja, u zavisnosti od područja na kojem je gazdinstvo, iznosi od 40 do 70 odsto, a budući da je ovo jedina agrarna mera koja dozvoljava dvostruko finansisranje, odnosno mogućnost da podsticaj daju i lokalne samouprave, negde se troškovi osiguranja subveniconišu u celosti – rekao je Radošević.
– Stabilna poljoprivredna proizvodnja je osigurana proizvodnja i s time se služu i poljoprivrednici jer su se uverili koliko je važno da poljoprivredna proizvodnja, koja je rizična, bude osigurana – rekao je Veljko Ninić iz Generali Osiguranja Srbija. – Ovako koncipirano subvencionisanje finasiranja proizvodnje uz gratis polisu, odličan je model koji obezbeđuje stabilnost u proizvodnji i jednako štiti intrese i države i banaka i, što je najvažnije, poljoprivrednika. Zahvaljujući partnerstvu, poljoprivrednika, države, banaka i osiguranja, Generali Osiguranje Srbija osiguralo je proizvodnju oko 4.500 kredita, odnosno oko 350.000 grla stoke. Vrednost te proizvodnje procenjuje se na 14 milijardi dinara, a visina odštetnih zahteva koje smo do sada platili iznosi oko 330.000.000 dinara.
Ninić je istakao da je uspešan model proljoprivredne proizvodnje uvek povezan sa subvencijama u osiguranju i da viši nivo subvencija ujedno znači i razvijenije osiguranje.
– Partnerstvo između države i osiguravajućih kompanija je za zemlje koje su okrenute agraru idealan model za zaštitu intresa poljoprivrdnika i države. Na taj način se država osigurava da će poljoprivrednici moći da održe nivo proizvodnje, što je i suština davanja subvencija, a poljoprivrednicima daje sigurnost. Generali Osiguranje promoviše ovaj vid subvencija i možemo da se kažemo da smo na prvom mestu u Srbiji po broju realizovanih osiguranja shodno ovom kreditu – rekao je Ninić.
Generali Osiguranje je jedan od lidera u osiguranju poljoprivredne proizvodnje, zahvaljujći specijalnim i specifičnim pokrićima za osiguranje useva, plodova i životinja, ažurnosti u isplati šteta, kao i korišćenju novih tehnologija kojima se značajno unapređuje stanje useva i plodova i pre zaključivanja ugovora o osiguranju, tokom trajanja osiguranja ili nakon nastanka šteta.
Kompanija je desetu godinu za redom generalni sponzor Međunarodnog sajma poljoprivrede, najveće manifestacije ovog tipa u našem regionu. Kao i prethodnih godina, posetioci sajma su mogli da se upoznaju sa širokim spekrom proizvoda na štandu Generali Osiguranja Srbija u Auli Novosadskog sajma. Prilikom svečanog otvaranja 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma, 53. međunarodnog sajma lova i ribolova i Sajma ekologije štand je posetila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić koju su dočekali Nataša Marjanović i Veselin Danilovac, članovi Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija.

Povezano

Iz ove kategorije