Finansiranje poljoprivrede u Srbiji

Na panel diskusija ,,Finansiranje poljoprivrede u Srbiji „, u okviru  Berry busines forumu, učestvovali su  Biljana Petrović,Uprava za agrarna plaćanja,Nenad Tintor,Procredit Bank,Nenad Brkić,Projekat svetske banke, i Marija Stevanović,Ms Consult.

Da podsetimo, ovaj dvodnevni događaj organizuje Agro Belgrade, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ambasade Kraljevine Holandije.

Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja  naglasila je da IPARD program pruža mnogo veće mogućnosti nego nacionalni program podsticaja. Pored viših iznosa subvencija,  prednost je što zahtev podnosite na predračun i niste u obavezi da započnete investiciju. Tek nakon provere, da li vam je dokumentacije uredna, krećete u investicija koja, kada je IPARD u pitanju, uopšte nije zanemarljiva“, poručila je Petrovićeva. Što se nacionalnih mera tiče najveće interesovanje vladalo je za nabavku priključne mehanizacije u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, ali i za nabavku višegodišnjih zasada i priplodnih grla.

Ona je podsetila da mladi na raspolaganju imaju i Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi  u saradnji sa Svetskom bankom, poznatom kao „50-40-10“.

Biljana Petrović,Uprava za agrarna plaćanja,,Nenad Tintor,Procredit Bank,Nenad Brkić,Projekat svetske banke. Marija Stevanović,Ms Consult

Nenad Tintor, ispred ProCredit banke, naglasio je da imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede,  kada su u pitanju   subvencionisani  krediti, jer se zahtevi odobravaju u jednom danu, nema  čekanja.  ProCredit banka već dve decenije finansira biznis u poljoprivredi.

Takođe je naglasio da  su ProCredit banka i USAID potpisali  sporazum o saradnji kojim se uspostavlja garancija za kreditni portfolio, a koji će malim i srednjim preduzećima, a posebno poljoprivrednim proizvođačima omogućiti mnogobrojne benefite. Reč je o garantnoj šemi koju su pokrenuli DFC (Američka razvojna finansijska korporacija) i USAID  (Agencija SAD za međunarodni razvoj) uz podršku Ministarstva poljoprivrede, sa ciljem da se manje razvijeni regioni stimulišu kroz povoljne kredite banaka.

 

“ Benefite kada su u pitanju krediti imaju mladi do 40 godina, žene i poljoprivrednici iz ruralnih područja, naglasio je Nenad Tintor, i pozvao sve zainteresovane da se prijave za subvencionisane kredite jer je ostalo još malo vremena.

“ Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), 40 % kreditno finansiraju iz kredita sa poslovnim bankama uz svega 10% sopstvenog učešća, za realizaciju projekata kojim će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju gazdinstava i učestvovati u razvoju konkurentnosti poljoprivrede u Republici Srbiji, istako je Nenad Brkić i dodao:

„Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke koji uvodi nov model finansiranja kako bi se osnažili mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

Uskoro će izaći konačna rang lista, na preliminarnoj rang listi nalazi se 2.316 podnosilaca zahteva za odobrenje projekata. Najbolje rangiran ima 82 boda, a njih 193 nije ostvarilo bodove. Za sprovođenje Prvog javnog poziva u 2021.godini, opredeljeno je 700 mliona dinara. Ukupna vrednost investicija pojedinačno iznosi od 20.000 do 50.000 evra, a minimalni iznos bespovratnih sredstava je od 10.000 do 25.000 evra.

Povezano

Iz ove kategorije