Oplenačka berba od 8. do 10. oktobra

Više od četiri decenije u Topoli se održava Oplenačka berba u slavu grožđa, vina, vinograda i vinara. Tokom tri dana slavlja održavaju se izložbe takmičarskog karaktera stočarstva, poljoprivrede, voća, grožđa i vina. Bogato nasleđe ovog kraja prikazano je kroz izložbu starih zanata i rukotvorina. Od skora u program je uvršćena i izložba suvenira takmičarskog karaktera.

Oplenačka berba se odvija u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca. Celom Topolom protežu se etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata.

Ocenjene rakije, a danas će i vina

U Kraljevskoj vinariji  je počelo XVII Međunarodno ocenjivanje vina i rakija i prema rečima organizatora pristiglo je blizu 200 uzoraka različitih vrsta rakija i vina. Pred tročlanom komisijom bio je težak zadatak, a predsednik komisije, redovni profesor Poljoprivrednog  fakulteta u penziji dr Ninoslav Nikićević  otkriva za TopPres koji su kriterijumi važni prilikom ocenjivanja.

Prema rečima Saše Tomića, sekretara Udruženja vinara i vinogradara opštine Topola, oko 180 uzoraka je pristiglo u Kraljevsku vinariju. To su rakije od devedesetih godina pa do prošle godine i nema sumnje da je pred žirijem bio težak posao izabrati najbolje.

Pored profesora Nikićevića žiri su činili i  redovni profesor Hemijskog fakulteta dr Vele Tešević i inženjer sa Poljoprivrednog fakulteta Ljubiša Stanković.

Drugog dana Međunarodnog ocenjivanja pred žirijem će se naći uzorci vina, a pobednicima po kategorijama nagrade će biti uručene drugog dana Oplenačke berbe.

Povezano

Iz ove kategorije