Čuvanje uskladištenih žitarica

Ilustracija: pšenica
Ilustracija: pšenica

Čuvanje i skladištenje žitarica nije jednostavno zbog toga što su žitarice podložne kvarenju a posebno napadu raznih skladišnih štetnih organizama. Da bi se proizvodi sačuvali u zdravstveno ispravnom stanju za upotrebu najvažnije su preventivne mere koje treba svaki proizvođač da sprovede. Prostorije koje se koriste za skladištenje treba da budu suve, sa određenom temperaturom  i da se mogu lako provetriti.

 Najveći problem predstavljaju neutrošene zalihe žitarica koje postoje u skladištu koje su žarišta novih infekcija i napada štetočina. Ako u skladištu ima robe treba je ukloniti iz skladišta (iskoristiti ako su za upotrebu ili uništiti ako nisu za upotrebu). Skladište treba detaljno očistiti od ostataka proizvoda, prašine, paučine, iz pukotina na zidovima ili podu. Sve pukotine i udubljenja na zidovima, tavanici , podu treba zatvoriti,u tim pukotinama mogu ostati štetočine i izvršiti zarazu novih proizvoda.

Nakon toga se obavlja higijensko krečenje tavanice i zidova. Za tretiranje praznih skladišta mogu se koristiti neki od sledećih insekticida : Actellic 50 EC u količini od 0,75-1,5 ml/m ² uz dodatak 50 25-150 ml vode na m ² ; Etiol tečni u koncentraciji od 0,2-0,3 %(20-30 ml u 10 l vode) uz utrošak 7-8 l emulzije na 100 m² . Prilikom obavljanja tretiranja potrebno je da proizvođač koji obavlja tretiranje obavezno koristi zaštitna sredstva , zaštitno odelo, rukavice, obuću, masku zbog velike otrovnosti ovih preparata .

Povezano

Iz ove kategorije