Dodeljeno 500.000 dinara po prijavi

Ilustracija: Snežana Perović, foto: INFOBIRO
Ilustracija: Snežana Perović, foto: INFOBIRO

U selu Ovsište, u rodnoj kući našeg slavnog satiričara Radoja Domanovića, adaptiranoj u zavičajni dom otvoren za posetioce, stanovnici pet sela opštine Topola učestvovali su u manifestaciji „Miholjski susreti sela“, finansiranoj bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

U bogatom programu prikazane su različite koreografije tradicionalnih igara, kao i vokalni oblici tradicionalnog muzičkog nasleđa Šumadije. Učesnici su pokazali svoja znanja i veštine u oblasti starih zanata- pletenju, vezu, tkanju, opančarstvu, a udruženja žena iz više sela takmičila su se za nagrade u najkreativnijem i najukusnijem pravljenju tradicionalnih jela i obrednih hlebova.
U kući Radoja Domanovića postavljena je izložba slika koje svedoče o izgledu Topole s početka 20. veka, gde je upriličeno i nadmetanje naših satiričara.

Snežana Petrović, v.d. sekretara Ministarstva otvorila je ovu manifestaciju rečima „ Sve ono što čini život na selu biće prikazivano kroz Miholjske surete. Drago nam je što se život vraća na selo, što je ustalo i rešilo da živi. Ovih dana će se u raznim krajevima Srbije takmičiti svi, od najmlađih do najstarijih i na najlepši mogući način prikazaće istoriju, kulturu i tradiciju našeg naroda“

Predsednik opštine Topola Igor Petrović izjavio je da su programi Ministarstva za brigu o selu prepoznati kao adekvatni upravo za ljude koji žive u našim selima i istakao činjenicu da su svi dosadašnji programi koje ovo Ministarstvo sprovodi podržani od strane struke, Akademijskog odbora za selo SANU i Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“, koju je Vlada Republike Srbije donela 29. jula 2021. godine, mesto održavanja ove manifestacije može biti u svim naseljenim mestima-selima na teritoriji Republike Srbije, a održava se u periodu od 1.oktobra do kraja 2021. godine.
Podnosioci prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave, a predsednik Komisije za dodelu ovih sredstava je naš slavni pesnik Ljubivoje Ršumović.

Dodeljeno je do 500.000 dinara po prijavi, a aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo više sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave imaju za cilj obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa.

U ovim susretima učestvovaće preko 900 sela sa teritorije opština iz čitave Srbije, a u toku ova tri meseca, od oktobra do kraja decembra, ove manifestacije imaće gotovo 100.000 učesnika i posetilaca.

Na Karađorđevom trgu u Topoli, Snežana Petrović otvorila je i 58. Oplenačku berbu, tradicionalnu manifestaciju koja se već četiri decenije organizuje u slavu grožđa, vina, vinograda i vinara.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca