Jošanička banja – lečilište po meri

Na obroncima Kopaonika(24km), a u dolini reka Jošanice i Samokovke, smeštena je Jošanička Banja, prirodno blago Srbije okruženo borovom šumom (crni bor). Jedan od najvećih turističkih potencijala naše zemlje predstavlja upravo ovaj biser čije vrednosti gotovo da nismo svesni.

Jošanička Banja se nalazi na području opštine Raška, udaljena je 74km od Kraljeva i poseduje dobru saobraćajnu infrastrukturu što joj omogućava dobru povezanost sa ostatkom zemlje. Banjski kompleks obuhvata površinu od oko 1,2ha i uređen je stazama za pešačenje.

Termalne vode ove banje se mogu koristiti, kako u lečenju, tako i u komercijalne svrhe (za zagrevanje domova, plastenika, u industriji) pa je samim tim potencijal ovog lečilišta veoma veliki. Jošanička Banja je svakako mesto koje treba posetiti i uveriti se u to kakva blaga ima Srbija.

Temperatura vode od 77° C predstavlja veliki potencijal za balneološki turizam i čini Jošaničku Banju atraktivnom destinacijom za lečenje niza oboljenja, pripremu sportista, kutak za odmor i rekreaciju. Sa lekovitim vodama Jošaničke Banje prvi su bili upoznati Rimljani, a njihovo blagotvorno dejstvo koristili su i Turci. Realizacijom projekata uređenja banjskog parka, izgradnje keja, rekonstrukcije Starog i Novog kupatila, izgradnje Blatnog kupatila stvaraju se uslovi za razvoj zdravstvenog i rekreativnog turizma Jošaničke Banje.

Osim uživanja u prirodi i blagodetima vode, turisti se mogu upoznati sa istorijom banje, kulturnom ponudom i običajima. Kroz njenu istoriju prošli su mnogobrojni slavni ljudi, neki su i rođeni u ovom kraju. Jedni od njih su Milunka Savić i srpski patrijarh German.

Bogata gastro ponuda koja pruža nezaobilazne specijalitete u restoranima i ljubaznost domaćina ostaće za pamćenje i pružiti istinsko uživanje.

Obeležene pešačko biciklističke staze pružaju mogućnost ljubiteljima prirode i avanturistima da se upoznaju sa skrivenim lepotama ovog dela planine, odnosno Zelenim vratima Kopaonika.

Povezano