List od ove voćke za mnoge bolesti

Ilustracija: malina, foto: S,K.
Ilustracija: malina, foto: S,K.

Čaj od lista maline poznat je po svome lekovitom delovanju, a posebice kod problema sa disajnim putevima I urinarnim infekcijama.  Nema ukus maline, vise liči na crni čaj.

Čaj od lista maline deluje umirujuće na organe za varenje, smanjuje mučninu i povraćanje. Sa konzumiranjem ovog čaja počinje se od trećeg meseca trudnoće. Piju se dve do tri šolje na dan.

Ali osim što olakšava život ženama, list maline pomaže i kod problema sa crevima i tradicionalno je rešenje za dijareju. Opet tu stupa na scenu njegova moć da kontrahuje ali i opusti mišiće creva i želuca i smanji grčeve, pa tako olakšava varenje i smanjuje gasove. Tanini iz lista olakšavaju upale grla i grip, a antioksidansi jačaju imunitet i pomažu da se brže oporavimo nakon bolesti. List maline je svojevrsni prirodni tonik koji se koristi kako za jačanje, tako i za čišćenje organizma.

Možete ga slobodno piti, neće naškoditi. Sa uzimanjem ovog čaja može se nastaviti i nakon porođaja, da bi se mišićno tkivo materice regenerisalo i da se povrati prirodni tonus ovog mišićnog organa. Za vreme trudnoće najbolje je uzimati čist čaj od lista maline ili sa dodatkom malo matičnjaka ako patite od nesnosnih mučnina ili lanenog semena ako vas muči loša probava. Nakon porođaja list maline možete kombinovati sa semenom morača da povećate lučenje mleka i samanjite grčeve kod bebe. Ako želite da ojačate i revitalizujete matericu list maline kombinujte sa hajdučkom travom i virkom.

Zahvaljujući sadržaju tanina jak čaj od lista maline je koristan za ispiranje usta ako imate problema sa krvarenjem desni, aftama i upalom sluzokože. Ovaj čaj koristan je i kod upale krajnika.

Priprema čaja:

Kašičicu lista maline prelijte sa šoljom vruće vode. Pijte toplo.

Povezano