Zlatne ruke naših žena – danas je njihov dan

Međunarodni dan žena na selu Ujedinjenih nacija odaje počast ulozi žena na selu 15. oktobra svake godine. Prepoznaje se važnost seoskih žena u unapređivanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja širom sveta.

Prvi međunarodni dan žena na selu obeležen je 15. oktobra 2008. Ovaj dan prepoznaje ulogu seoskih žena, uključujući i autohtone žene, u jačanju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanju hrane i iskorenjivanju ruralnog siromaštva. Ideja o  odavanju počasti ženama na selu posebnim danom usvojena je na Četvrtoj svetskoj konferenciji o ženama u Pekingu, u Kini, 1995. godine.

Udruženje žena .. Moja Ravnica"
Udruženje žena .. Moja Ravnica“

Žene svojim radom čine veliki postotak proizvodnje u poljoprivredi, statistike pokazuju da su one ujedno te koje dobijaju mnogo manje finansijske pomoći i mnogo manje koriste mogućnosti koje nudi poljoprivredna politika. Korisnici mera poljoprivredne politike većinom su poljoprivrednici sa većim poljoprivrednim gazdinstvima, obrazovaniji i mlađi, a to su obično muškarci; dok su žene te koje su manje obrazovane, s manjim farmama i starije životne dobi. Rešenja ovog nepovoljnog položaja u kom se nalaze žene u ruralnim područjima je pre svega u obrazovanju, informisanosti, ekonomskom osnaživanju i pristupu finansijskim sredstvima.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena sa sela Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i JKP Gradske pijace organizovali su sajamsku manifestaciju u beogradskom tržnom centru GALERIJA sa ciljem da promovišu delatnosti i proizvode kojima se bave žene iz ruralnih delova naše zemlje.

Danas je svoje proizvode izložilo 15 udruženja a i predstavnice samostalnih domaćinstava.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević otvorila je manifestaciju i ovom prilikom kazala da su žene sa sela važna karika u lancu prosperita i budućnosti Srbije, jer su „seoske žene sinonim za stub doma, ljubavi i pripadnosti“, ali i učesnici u najtežim poljoprivrednim poslovima.

„Ministarstvo je organizovalo manifestaciju po prvi put u ovom formatu sa idejom da se spoji urbano i tradicionalno, jer Beograd od svih opština ima najviše poljoprivrednog zemljišta“, rekla je ona Tanjugu. Dodala je da je cilj Ministarstva da obeležavanje ovog praznika postane tradicija u Srbiji.

Darko Božić i Nikola Mihailović
Darko Božić i Nikola Mihailović

U ime PKS izlagačima i prisutnima obratila sekretar Udruženja za turizam komore Tijana Maljković koja je izrazila zadovoljstvo u ime kompanije što na ovaj način podržavaju žene koje se bave najstarijim seoskim zanatima. „PKS je ovde kako bi pomogli promociji žena sa sela i njihovih prehrambenih proizvoda, ali i suvenirskog programa.

Na manifestaciji je  svoje proizvode predstavila Jelene Babić, iz sela Milatkoviće,kod Raške, mlada majka troje dece. Njen specijalitet je  kozji sir u maslinovom ulju. Jelena je i članica  udruženju Etno klub Čerenjski . Udruženje svoje ciljeve ostvaruje proučavajući bogatu etno baštinu na području Donjeg Ibra, Podibra Baljevca i Raške.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

13.04.2024.

Sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

01.04.2024.

Raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

19.03.2024.

Drugi poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ u petak stiže u Mladenovac

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca