Verovali ili ne: Kako naučili goveda da koriste toalet

Zbog proizvodnje metana koji utiče na zagađenje vazduha i značajno doprinosi oštećenju ozonskog omotača, krave su proglašene za veće zagađivače od automobila. Brojni pokušaji da se reši ovaj problem nisu dali rezultate sve dok se neko nije dosetio da bi mogao da nauči goveda da koriste toalet. Verovali ili ne, ovo je pošlo za rukom grupi naučnika sa Univerziteta u Oklandu koji su bili zapanjeni rezultatima. Ne samo što su životinje naučile da koriste toalet već je to značajno uticalo i na poboljšanje njihovog zdravlja. Toalet za krave, kako se veruje, mogao bi da bude rešenje problema staklene bašte i očuvanja ozonskog omotača naše planete.

Jedna krava proizvede 220 kg metana

Prema podacima Organizacije ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu (FAO), domaće životinje godišnje izbacuju više od osam gigatona ugljen-dioksida u atmosferu. Čak 10 % svih emisija vezanih za delovanje čoveka na planeti, otpadaju na uzgoj životinja. Krave tome daju značajan doprinos, jer se iz njihovog izmeta oslobađaju u većim količinama metan, ugljen-dioksid i azotni oksid. Naučnici su precizno izračunali da svaka krava, a procena je da ima oko milijardu i po goveda na planeti,  proizvode oko 220 kilograma metana godišnje. Osim toga ove životinje  proizvode velike količine azot -oksida, nitrata i amonijaka koji će, ako se nešto promeni, nastaviti da se ispira u okolne ekosisteme i isparava u atmosferu.

Prema rečima Daglasa Elifea profesora sa Univerziteta u Oklandu dugotrajna priroda azot-oksida (nastaje mešanjem urina goveda sa zemljištem)  koji je 300 puta jači od ugljen-dioksida,  je glavni uzrok porasta temperature naše planete.

– Krave mogu da ispuste i do 30 litara urina dnevno. Prema ovoj računici goveda su odgovorna za ispuštanje 62 odsto ugljen-dioksida, dok na svinje ili perad, na primer, otpada do 11 procenata. Cilj je da se spreči da se amonijak iz goveđeg urina pomeša sa tlom i tako pretvori u azotni oksid – objasnio je profesor.

Zbog toga je sproveden neobičan eksperiment pod imenom „mu-lu“ sa ciljem da se goveda nauče da koriste toalet. Istraživači s Univerziteta Okland su pokušali da obuče 16 krava, volova i teladi da idu u toalet na jednoj farmi u Nemačkoj koja pripada Institutu za biološka i životinjska istraživanja u Dumerstorfu, u blizini Rostoka, na severu zemlje. Kao osnovu su primenili metode iz ljudskog roda, odnosno navikavanja dece da vrše nuždu na noši, s tim što su nagrade bile prilagođene životinjskom rodu.

Princip za obuku je bio sledeći: krave su odvođene u poseban boks u štali koji je služio kao toalet i tu se čekalo da uriniraju. Nakon obavljenog posla, u znak zahvalnosti, dobijaju zašećerenu tečnost u obliku melase. Osmišljene su i kazne. Kada bi goveda vršila nuždu van tog boksa, na njih bi bio usmeren mlaz hladne vode u trajanju od tri sekunde!

Životinja su vremenom puštene da same slobodno izaberu mesto gde će da mokre. Verovali ili ne najveći broj goveda vrlo brzo je naučio gde treba da ide u ve-ce. Posle samo 15 časova učenja 11 od 16 životinja je samoinicijativno išlo u toalet gde su vršile nuždu. Naučnici su zaključili da su rezultati isti kao pri navikavanju trogodišnje dece da koriste nošu, odnosno čak i bolji  ukoliko se računaju deca mlađa od dve godine, imajući u vidu da je obuka goveda završena za samo petnaest dana.

 

Korak u dobrom pravcu

Kako je ocenio profesor Daglas Elife ovo je veliki uspeh, jer bi korišćenje toaleta za goveda donelo velike prednosti.

– Prema procenama na ovaj način bi se skupilo oko 80% goveđeg urina čime bi se emisija amonijaka koja izaziva kisele kiše, posebno u zatvorenim sistemima uzgoja, smanjila za čak 56 procenata – objasnio je on.

Ovaj neobičan eksperiment pokazao je i da korišćenjem toaleta goveda rade ne samo za dobrobit naše planete već i za sebe, jer povećanje higijene doprinosi produktivnosti i otpornost stoke nakon što nauče da žive u manje zagađenim uslovima u stadu.

Međutim, tu su se pojavili novi problemi kako odlasku u toalet naučiti goveda koja  slobodno pasu na livadi na otvorenom. Ili, primeniti ovaj metod na ogromnim farmama gde je proizvodnja mleka potpuno automatizovana gotovo i bez prisustva ljudi.

– Naučiti životinje da koriste toalet samo po sebi nije rešenje problema, ali je korak u dobrom pravcu. Ovaj eksperiment je pokazao da goveda mogu da kontrolišu mokrenje iako se verovalo da životinje bešiku prazne nagonski, da nisu ni svesne kad mokre a kamoli da je moguće obučiti ih da to rade na tačno određenom mestu. Postoje još neke ideje koje želimo da istražimo, a tiču se ishrane goveda i koliko na taj način možemo uticati na smanjenje emisije štetnih gasova koje proizvode. Verujemo da će se u budućnosti primenjivati kombinacija više metoda koje će biti primenljive u uzgoju bez obzira da li su životinje na otvorenom  ili u zatvorenim farmama. Sve ovo će značajno uticati na smanjenje štetnih gasova koji ozbiljno oštećuju ozonski omotač naše planete i dovode u opasnost opstanak svih živih bića – zaključio je Daglas Elife profesor Univerziteta u Oklandu.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

21.02.2024.

Predlog za osnivanje uprave za stočarstvo i ministarstva za preduzetništvo i zadruge

11.12.2023.

Higijena smeštaja i držanja mladih pilića

28.11.2023.

Priprema ovaca za zimu

22.11.2023.

Sprečavanje unošenja zaraznih bolesti na gazdninstvu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca