Kopaonik – najlepša planina u Srbiji

Kopaonik (poznat i kao Srebrna planina) je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom nacionalni park Kopaonik u okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017 m nmv. na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime, oko koga se nalazi baza vojske Srbije.

Kopaonik se nalazi na 290km južno od Beograda i predstavlja jedan od najpoznatijih turističkih centara u Srbiji. Zbog jedinstvenih klimatskih odlika i bogate sportsko-rekreativne ponude, Kopaonik tokom cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje u prirodi (rafting, paraglajding, streličarstvo, kanjoning, vožnja terenskim vozilima “off road tour”, planinski biciklizam – “downhill tour”, jahanje, izleti – pešačke ture, alpinizam…). Odlikuje ga oko 200 sunčanih dana godišnje, zbog čeka nosi naziv “planina sunca”. Zbog svojih prirodnih vrednosti, Kopaonik je 1981.godine proglašen nacionalnim parkom.

Turistički potencijal Kopaonika raste iz godine u godinu, a razlog tome leži u širokoj lepezi sadržaja koji je na raspolaganju posetiocima ove planine. Bilo da Kopaonik posećujete tokom zime, ili tokom leta, jedno je sigurno – tamo će vas dočekati bezbroj avantura i zanimljivih aktivnosti.

Da je Kopaonik najpoznatiji ski centar naše zemlje je već dobro poznato, i ljubitelji snega su dobro upoznati sa time šta ih čeka na 62 000 metara staze. Skijanje, sankanje i vožnja snowboard-om su omiljene aktivnosti turista tokom zime, a kakva je situacija tokom toplijih meseci?

Kopaonik se može pohvalti sa 200 sunčanih dana u godini, što ga čini idealnim izborom lokacije i tokom letnje sezone. Bilo da ste ljubitelji kreativnih radionicasportova kao što su rafting, alpinizam, ili kayaking, ili timskih aktivnosti, ovde ćete sigurno naći nešto za sebe. Pogledajte kojim se sve aktivnostima možete baviti na Kopaoniku.

Povezano