Zaštita voćaka pre zimskog sna

Većina bolesti voćaka suzbija se od ranog proleća i tokom vegetacije, ali je za neke neophodno i tretiranje u jesen, u periodu opadanja lišća. Kod koštičavih voćaka to su bakterijski rak koštičavog voća, šupljikavost lista koštičavog voća i kovrdžavost lišća breskve, a kod jabučastog voća rak kore kod jabuke i kruške, bakterijska plamenjača jabučastog voća i bakterijski rak kruške.

Rak koštičavog voća je bakterijska bolest koja se pojavljuje na većini koštičavih voćaka. Uzročnik je bakterija Pseudomonas mors-prunorum. Znakovi bolesti javljaju se na granama i kori u vidu rak-rana i hipertrofija okolnog tkiva uz obilno lučenje smole.

Do zaraze dolazi u jesen, u vreme opadanja lišća kroz lisne ožiljke i u proleće u vreme cvetanja. Najvažnije je da se tretman fungicidima na bazi bakra sprovede čim lišće počne da opada. Smatra se da je bakterijski rak najopasnija bolest koštičavog voća, jer nema delotvornih mera zaštite kad bolest zahvati zasad, a ponekad može dovesti i do potpunog sušenja voćnjaka.

Šupljikavost lista koštičavog voća bolest je lako prepoznati po sitnim okruglastim pegama na lišću koje nekrotiziraju i potom ispadaju s lista te on postaje šupljikav. Uzročnik bolesti je gljivica Stigmina carpophilla. Hemijsko suzbijanje se provodi u jesen, u periodu opadanja lišća bakarnim fungicidima, a zatim sledi primena bakarnih fungicida pred kraj zime u fenofazi bubrenja pupoljaka te nakon toga, zavisno od vremenskih uslova, dodatna tretiranja pre cvetanja i nakon cvetanja fungicidima na bazi kaptana, dodina i ditianona.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.03.2019.

Prolećnim tretmanima do boljeg roda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca