Stanje u voćarstvu u ovoj godini

Malina – Usled slabijeg roda u Čileu i očekivanoj manjoj proizvodnji u Poljskoj usled loših vremenskih prilika koji su naši najveći konkurenti, usled smanjenja zalihe maline na svetskom nivou, kao i usled elementarnih nepogoda (mraza i suše) koje su nas zadesile, otkupna cena maline je visoka. Na osnovu informacija sa terena dobijenih od predstavnika Asocijacije proizvođača maline i kupine, rod maline je 50% manji u odnosu na prosečan i iznosi oko 82.000 tona, a i proizvodnja kupina je prepolovljena. Prosečna otkupna cena najvećeg broja sorti maline bila je od 415 do 430 dinara, osim najkvalitetnije sorte Enrosadira koja se još bere i prodaje po ceni od 600 do 700 din/kg.

Šljiva – Poput maline, još jedan domaći strateški proizvod šljiva, ove godine ima rekordnu otkupnu cenu koja bi do kraja berbe mogla da skoči na celih 70 dinara za kilogram. Umanjeni rod od 20-30%, rezultiraće deficitom šljive na tržištu i visokom otkupnom cenom. Sezona berbe šljive krenula je sortom “čačanska lepotica” koja je obrana, pri kraju je “čačanska rodna”, a potom sledi berba “stenleja”, vodeće sorte. Prema trenutnom stanju u šljivicima i otkupnoj ceni, proizvođači bi trebalo da budu zadovoljni. Manji rod, koji je posledica nepovoljnih vremenskih prilika, nadomestiće cena koja je rekordna. I pored manjeg roda, kvalitet plodova je izuzetno dobar – plodovi su malo sitniji, ali je veći sadržaj suve materije. Prosečna otkupna cena šljive koja se otkupljuje za sušenje i za rakiju je 30-40 din/kg, dok konzumna šljiva u gajbicama pripremljena za rusko i nemačko tržište bude i po 50-70 din/kg. (Izvor: PSSS Valjevo)

Kupina – Površine pod ovim voćem menjaju se iz godine u godinu zbog nestabilne i niske cene pa su mnogi voćari prepolovili svoje zasade. Međutim, ove godine cena i maline i kupine dostigla je cifru i do 400 din/kg za malinu a za kupinu oko 300-400 din/kg, što mnogi nisu očekivali. Kupine iz pretežno odlaze na rusko tržište. Subvencije ministarstva koristi sve više voćara što doprinosi i podizanju savremenih zasada kupine, a u pojedinim krajevima i proizvodnji organske kupine. Međutim voćari se slažu da samo sigurna cena koja prevazilazi ulaganja može da obezbedi kontinuiranu proizvodnju kako kupina tako i ostalih voćnih vrsta.

Jabuka – Rod jabuka je rekordan, ali je pred proizvođačima teška godina jer jabuke treba prodati. Svuda su ove godine jabuke dobro rodile i biće poptrebno dosta truda oko plasmana na tržište. Voćari bi za dve do tri sedmice trebalo da krenu u berbu jabuka. Ove sezone berba će malo kasniti zbog hladnog proleća, a suša i visoke temperature tokom leta nisu naudile jabukama jer na savremenim plantažama kakvih je sve više u Srbiji, voćari primenjuju nove tehnološke postupke i tehnologije. Očekivanja stručnjaka su da će jabuka ove sezone imati od rod 530.000 do 540.000. Na osnovu razgovora sa proizvođačima jabuke, oni bi bili zadovoljni sa cenom jabuke od 50 dinara na veliko, odnosno 42 evrocenta.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.03.2024.

Zaštita šljive od monilioze

29.01.2024.

Srpska suva šljiva iz zadruge „Suva šljiva Živković“

15.01.2024.

Knjiga Aleksandra Leposavića: Savremena proizvodnja maline

10.11.2023.

Čime tretirati žute rđe izdanaka i lista kupine

29.09.2023.

Kako znati gde posaditi malinu

18.09.2023.

Kako rađa šljiva kod Stijovića u Velereču

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca