Pčelar iz Jarkovca na Sajmu u Nemačkoj

Nigde se ne jede više meda  nego u Nemačkoj. To rezultira godišnjim prometom od preko sto miliona evra. Ali tržište je teško. Dok malobrojni komercijalni pčelari teško mogu da žive od zlata slatkog pčela.

U nemačkog gradu Messe Friedrichshafen, održava se trodnevni sajam pčelarsta, od 29. do 31. oktobra. Na sajmu učestvuje i Zlatomir Tomić, iz Jarkovca.

Sve je počelo davne 1961. godine kada je glava porodice, Vladimir Tomić iz Jarkovca skinuo roj pčela sa grane i tako krenuo, ispostaviće se, uspešan posao. Kada je on preminuo, 2007. godine, porodica je odlučila da nastavi tradiciju, ali i da razvije posao.
– Nasledili smo 400 pčelinjih društava, a sada ih imamo oko 650. Bavimo se i proizvodnjom hrane za pčele – pogača i sirupa, kao i satnih osnova, te otkupom i veleprodajom pčela, pčelinjeg voska i meda – kaže Vladimirov sin, Zlatomir Tomić.

Tomići se i članstvom u institucijama zalažu za razvoj i unapređenje pčelarstva. Zlatomir je predsednik Pčelarskog društva Opštine Sečanj, član Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije, kao predstavnik Banata. Član je i radne grupe za pčelarstvo u Privrednoj komori Vojvodine. Govoreći o najvećim problemima i izazovima pčelarenja, ističe pojavu falsifikovanog meda.

 

,, Došao sam ovde sa kolegom iz Hrvatske, jer želimo da vidimo kako to drugi rade. Uvek se može nešto novo naučiti i videti. Za sebe mogu reći da sam uspešan pčelar, ali svakog dana može nešto novo da se nauči i vidi. Nadam se da će ovo biti jedno veliko iskustvo, i da ću svoje znanje što sam stekao ovde preneti svojim kolegama u Srbiji, rekao nam je Zlatomir.

Opširnije sa Sajma objavićemo sledeće nedelje.

Povezano