Lipica – ergela konja Lipicanera

Lipik je poznat po  uzgoju konja, a na osnovu duge tradicije i ljubavi Lipik danas ima čast da uzgaja nove naraštaje plemićkih konja – lipicance. Lipica je mesto u Sloveniji, u blizini primorja i Italijanske granice, gde se uzgajaju i odakle potiču, u svetu čuveni konji Lipicaneri.

Telo lipicanera je oblika položenog četvorougla, a glava mu je izrazito suva s konveksnom pročeonom linijom i lepo savijenim i visoko nasađenim vratom. Leđa su mu duga, vrlo široka i jaka s kratkim, širokim spojem. Sapi su mišićave, okrugle i duge s visoko nasađenim repom. Ima prilično širok i dubok grudni koš i zaobljena rebra. Visokom hodu pogoduje duga lopatica i kratka podlaktica (odlika španskog konja). Noge su mu koščate i jake, a zglobovi vrlo razvijeni i široki sa čvstim tetivama i kopitima. Snažna i gusta struktura odlikuje kako grivu, tako i rep. Lipicaneri se ždrebe sa sivom bojom dlake koja u dobi od osmo do desete godine postane potpuno bela. Nadaren je za španski korak (Španska kraljevska škola jahanja u Beču).

Kobilarna Lipica je ergela konja osnovana 1580. godine dovođenjem najboljih konja iz Španije i Palestine ali i neka čuvena grla kao što je slavni pastuv Kordova ili konji dovedeni iz Nemačke i Danske kraljevske konjušnice Frederiksborg.

Lipica je prelepa zelena oaza sa razvijenim turizmom, smeštajnim kapacitetima i zabavnim sadržajima. Pored škole jahanja, ovde postoje teniski i golf tereni koji su posebna atrakcija.

U lipici se neguje pet rasnih linija a to su Pluto (Pluto), Napolitano (Neapolitano), Konverzano (Conversano), Maestozo (Maestoso) i Fejvori (Favory).

Neverovatna je činjenica da su mali konji, ždrebci, po rođenju potpuno crni li čak zeleni,  a kad odrastu postaju potpuno beli što ih, pored građe, čini naročito atraktivnim.

Lipica je prelepa zelena oaza sa razvijenim turizmom, smeštajnim kapacitetima i zabavnim sadržajima. Pored škole jahanja, ovde postoje teniski i golf tereni koji su naročita atrakcija.

Prvi čovek ove kobilarne Matej Oset kaže da je potrebno još dosta toga da se uradi, ali da Lipica, zbog toga, za njih predstavlja veliki izazov. I ne samo za njih, već i za sve one koji poznaju konjički sport i prate njegov razvoj u svetu.

Prvi čovek ove kobilarne Matej Oset kaže da je potrebno još dosta toga da se uradi, ali da Lipica, zbog toga, za njih predstavlja veliki izazov. I ne samo za njih, već i za sve one koji poznaju konjički sport i prate njegov razvoj u svetu.

Na ergeli sada imamo ukupno 370 konja, na dve različite lokacije – objasnio nam je Oset, i dodao: Ovo nisu obični konji, već posebni, beli, koji imaju neverovatnu energiju,koja je dobra za sve nas.  Mnogo toga može da se doživi u priči koju želimo da pokažemo turistima iz vaše zemlje. Na ergeli radimo i hipoterapiju.

 

 

 

Povezano