Uživanje za sva čula

Dvanaesti  po redu Festival sireva Balkana, odnosno Balkan Cheese festival, održava je danas i sutra u Domu omladine, u Beogradu. Posetioci će moći da uživaju u magičnim ukusima autohtonih sireva Balkana.

Na festivalu  je  izloženo oko 300 sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije i Grčke, koja je ovoga puta zemlja počasni gost.

Srba Jovanović, organizator Festivala i Svetlana Kovačević, urednik portala Domaćinska kuća
Srba Jovanović, organizator Festivala i Svetlana Kovačević, urednik portala Domaćinska kuća

Srba Jovanović, organizator Festivala  istakao je  da ove godine ima 40 izlagača iz Srbije, jednan iz Francuske, jedan  iz Italije, a zemlja počasni gost je Grčka sa 19 izlagača, od koje 16 iz regije Epir iz tri iz drugih regija.

„Najinteresantnije je da mnogi izlagači prestali da dolaze na izložbu jer su zahvaljujući Festivalu došli do većeg tržišta, i da sve prodaju, i da im se desi da nemaju robe za Festival. Meni je to drago, jer sam im pomogao, ali dolaze neki mladi ljudi, novi, koji vide perspektivu u spravljenju sireva, istakao je Jovanović.

Izlaganje proizvođača iz Grčke na festivalu je pod pokroviteljstvom ambasade Grčke u Beogradu, a posetioci će moći da degustiraju tradicionalne grčke sireve kao što su feta, kefalotiri, gravjera, žuti sir kaseri, manuri, mizitra, grčka vina i druga pića, poput uza, kao i druge grčke tradicionalne proizvode.

Milica Bulatović, Select milk, Indjija
Milica Bulatović, Select milk, Indjija

Grčka je zemlja sa nekim od najpoznatijih sireva na svetu. Mnogi sirevi imaju zaštićeno geografsko poreklo, i da svaka regija je prepoznatljiva po nekom siru.

Prema mitologiji, Aristaios, sin Apolona i Cyrene, poslali su bogovi da bi Grcima dali dar sira. Nazvan je „dar večne vrednosti“, a ako ugled današnjih grčkih sireva dođe do toga, ta vrednost se povećala s godinama.

Sir Graviera je izuzetno popularan u Grčkoj. Uz kozje i ovčije mleko koristi kravlje mleko, a slađe je od kefalotira sa gotovo voćnim ukusom.

Grčka je treća zemlja u Evropi po potrošnji sireva. Upotreba sira u Grčkoj kuhinji ima jako dugu tradiciju, a grčki sirevi su nadaleko poznati po svom aromatičnom ukusu.Poznata Grčka salata ne može da se zamisli bez upotrebe Feta sira, koji je ujedno i najpoznatiji sir ove mediteranske zemlje.

Uz pomoć originalne recepture stare više od dva veka i snažnih ruku iskusnih majstora, izrađuje se čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj. Čisto staroplaninsko mleko i so osnovni su sastojci ovog specijaliteta, a ručna proizvodnja i višemesečno zrenje na ujednačenoj temperaturi, glavne tajne njegovog prepoznatljivog ukusa.

Ovčiji, kravlji ili mešanac? Ukusi su različiti, ali jedno je sigurno – ko jednom proba pirotski kačkavalj neće ostati ravnodušan. Bogat, specifičan ukus dobijen ručnim mešanjem i dosoljavanjem, čini ovaj delikates koji je krasio trpeze mnogih Amerikanaca, Arapa, Grka i  Italijana, zaista posebnim.

Radno vreme oba dana festivala je od 10.00 do 20.00 časova, a cena jednodnevne ulaznice je 300 dinara (uključuje degustaciju sireva i delikatesa na štandovima izlagača). Ulaznice će biti dostupne na biletarnici u Domu omladine Beograda, partnera festivala.

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,