Porodična farma koza sa ukusnim proizvodima

Milica Bulatović
Milica Bulatović

Farma koza Selekt-Milk, nalazi se u Inđiji. Farma je osnovana 2003. godine, kada je Miličin otac kupio alpske koze tj.  uvezao iz Francuske. U početku su  imali 700 grla sada imaju 200,uskoro kreće jarenje pa će se broj povećati.  Posle četiri godine su otvorili mlekaru po evropskim standardima, koncipirana za izvoz, međutim oni snabdevaju i  naše tržište.

“Mlekara je projektovana i izgrađena prema najvišim evropskim standardima iz oblasti prehrambene industrije i predstavlja jedan od najvećih pogona za preradu kozjeg mleka. Proizvodnja je pokrenuta juna 2007. godine i odvija se shodno HACCP sistemu – sistemu bezbedne hrane, priča nam Milica Bulatović.

“Svesni nutritivnog i zdravstvenog potencijala kozjeg mleka, postavili smo veoma visoke kriterijume za kvalitet sirovog mleka, koje se obezbeđuje sa sopstvene farme i otkupom od nekoliko farmera.

“Uz naše bogato iskustvo i stalno usavršavanje u proizvodnji sirovog mleka edukovali smo i naše dobavljače te smo dostigli kvalitet sirovog mleka daleko iznad traženih vrednosti normativa Republike Srbije i EU. Kao rezultat toga, proizašla je bogata lepeza jedinstvenih i izuzetno kvalitetnih proizvoda od kozjeg mleka koji se koriste ne samo kao hrana, već i u preventivne i terapeutske svrhe kod brojnih zdravstvenih poremećaja”.

U skladu sa tim, naročito moramo naglasiti da u sastav naših proizvoda ulazi isključivo kozje mleko bez dodataka bilo kakvih konzervansa i aditiva.

Ne oseti se aroma, kako kaže Milica kada se proba sir, a to je zbog higijene na farmi, mleko ne dolazi u dodir sa vazduhom. Imaju najmodernije izmuzište, i  mleko se odmah transportuje do farme.

“Kozje mleko je proizvod kome se danas pridaje sve veća pažnja, jer je reč o hrani koja ima dodatne osobine u pogledu pozitivnog uticaja na zdravlje, ističe Milica i dodaje:  Ono osim visoke hranljive vrednosti ima i lekovita svojstva. Dakle, koristi se kao hrana, kao preventiva i kao terapija. Kozje mleko nije lek, ali je zdrava hrana sa velikom prednošću lake probavljivosti zbog mekšeg gruša i manjih, za apsorpciju pogodnijih, masnih kapljica. Zbog toga je kozje mleko izuzetno pogodno za osetljive i spore probavne sisteme (kozje mleko se probavi za oko 40 min, a kravlje oko 2.5 sata).

Surutka je potpuno prirodni mineralni napitak dobrog raspoloženja. Prirodno leči nesanicu i depresivno stanje. Sadrži proteine najviše biološke vrednosti (laktoalbumin i laktoglobulin). Povoljno deluje na digestivni trakt, podstiče varenje i ubrzava metabolizam. Preporučuje se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog krvnog pritiska, povišenog holesterola, upalnih procesa kože, sluzokože, za poboljšanje rada bubrega.

Proteini iz kozje surutke su poznati kao brzi proteini jer se brzo apsorbuju i direktno snabdevaju mišićne ćelije energijom i neophodnim aminokiselinama. Onima koji vode aktivan život potreban je tokom dana visok nivo energije, koje im ovi proteini mogu obezbediti. Važni su atletičarima i rekreativcima jer obezbeđuju brz oporavak mišića posle treninga.

Kozji punomasni sir je jedinstveni proizvod na našem, ali i evropskom tržištu. Jedina smo mlekara koja ovaj sir proizvodi od 100% kozjeg mleka, kaže Milica i dodaje: Proizvodimo i pikant kozji sir, maestro, kozji sir u maslinovom ulju.

Široka prodajna mreža koja se neprestano razvija danas obuhvata, pored Srbije, tržište Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Ruske Federacije.

Povezano