Priuštite sebi  komad dobrog sira

“Naša raznovrsna ponuda sireva nosi naziv “Sir za svaki dan“ jer vam nudimo vrhunske sireve pravljene po tradicionalnoj recepturi u širokom rasponu ukusa i količine mlečnih masti. U ponudi imamo punomasne sireve (kačkavalj, kriška beli, kriška mladi), potpuno nemasne (rikota), dimljene, rolovane s raznim dodacima za izrazite gurmane, kao i sireve specifične za određene krajeve poput Like (basa). Takođe, svi naši sirevi se prave od kravljeg i kozjeg mleka” priča nam Milan Ćuk iz Banatskog Karđorđeva.

PR „Mala mlekara Ćuk“ je proizašla iz dugogodišnjeg rada i truda poljoprivrednog gazdinstva “Milan Ćuk“. Od 2008. na gazdinstvu postoji matično stado koza koje broji oko 100 grla, uglavnom sanske rase.

Sanska koza je bela pasmina koza, poreklom iz Sanske doline u Švajcarskoj. Sanska koza je svetski najznačajnija i najpoznatija vrsta koza. Nastala je postepenom selekcijom na mlečnost. Danas postoje brojni lokalni sojevi širom sveta od kojih su najpoznatiji švajcarski, nemački i francuski.

Ovo je izrazito mlečna rasa koja u idealnim uslovima ishrane, nege i smeštaja može proizvesti mleka i do 20 puta više od svoje vlastite mase. Mlečnost se kreće od 650 do 800 litara u laktaciji od 7 do 10 meseci. Mlečna mast se kreće od 3,5 do 3,8%, a belančevine oko 2,8%. Plodnost joj je vrlo dobro izražena i ženka jari 2 do 3 jaradi.

“Kvalitet naših sireva nam je najbitniji. Svi sirevi su ručno rađeni sa puno ljubavi i posvećenosti. Pravimo kravlje i kozje sireve, raznih ukusa i tekstura. Dnevno preradimo oko 850 l mleka, sa mogućnošću povećanja kapaciteta, u zavisnosti od potražnje. Planovi za budućnost su nam da zadržimo kvalitet naših proizvda i povećamo proizvodnju, ističe Milan, i dodaje: Nije sve tako sjajno, ali nadamo se boljim danima. Očekujemo veću pomoć od države, konkretno što se tiče i subvencija, jer mi smo poljoprivredna zemlja, možemo dosta toga da proizvrdemo. Treba pomoći malim proizvođačima kao što smo mi da bi povećali kapacitete.

Porodica Ćuk ne radi sa velikim sistemima, svoje proizvode daju malim prodavnicama.

Pored kozarstva, kao primarne delatnosti, PG se bavi i  ratarstvom obezbeđujući svu potrebnu hranu za prehranu životinja visokog i kontrolisanog kvaliteta. U okviru PG postojao je zaokružen ceo proces proizvodnje od elementarnih proizvedenih sirovina (žitarice i krmno bilje) pa do finalnih proizvoda (sirevi i ostali mlečni proizvodi) s potpuno kontrolisanim procesom.

 

Povezano