Čvršće poslovne veze i saradnja nakon učešća na svetskoj izložbi u Dubaiju

Srbiju, na tematskoj nedelji Urbani i ruralni razvoj na svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai, predstavilo je 158 privrednika i 77 kompanija koje su ostvarile preko 2000 kontakata, od kojih je 275 iskorišćeno za potencijanu saradnju, sklopljeno je pet poslovnih ugovora i oko deset predugovora za poslove koji će biti realizovani u narednom periodu. Firme očekuju ugovore koji su pojedinačno vredni od 10.000 do tri miliona evra.

Sekretar Udruženja za građevinsku industriju Privredne komore Srbije, Ivana Vuletić, rekla je da je susret firmi posle izložbe, organizovan u PKS, najbolji feedback jer su kompanije mogućnost da učestvuju na svetskoj izložbi u Dubaiju ocenile izuzetno pozitivno, izrazivši interesovanje za produbljivanje saradnje i sa partnerima iz Srbije.

Poručila je da bi udruživanje malih srpskih kompanija iz različitih delatnosti bilo značajno za plasiranje na svetskom tržištu, jer zajedničkim delovanjem firme postaju konkurentnije.

Direktor kompanije DC d.o.o u Beogradu koja se bavi uslugama konsaltinga Milan Mitrović istakao je da je tokom nedelje „Urbanog i ruralnog razvoja“ njegova firma zaključila ugovor sa jednom renomiranom lokalnom kompanijom sa sedištem u Dubaiju koja se bavi osnivanjem i registracijom preduzeća u Emiratima. Dodao je da je zainteresovan za dalju saradnju i sa domaćim privrednicima, kao i da su trenutno interesantna tržišta, kako za građevinu, tako i za druge delatnosti, Saudijska Arabija, Abu Dabi, Katar i Bahrein.

„Po informacijama koje smo dobili na izložbi, Saudijska Arabija je trenutno najaktuelnija, jer se otvara u svakom pogledu. Dosta kompanija iz Dubaija seli svoje poslovanje tamo, tako da i naša firma razmišlja da svoje poslovanje usmeri u tom pravcu“, kazao je on.

Ocenio je da je građevinski sektor u Srbiji u usponu, jer ima dosta investitora, ali i da građani više ulažu u nekretnine jer je kamatna stopa po pitanju štednje u našoj zemlji niska. Predstavnik građevinske kompanije Modulor iz Beograda, koja se bavi izvođenjem građevinskih radova, Darija Vlajović, rekla je da je ta firma na dobrom putu da uskoro proširi poslovanje na tržišta Emirata i Saudijske Arabije, kao i da će iskustvo i kontakte sa izložbe iskoristiti za unapređenje daljeg poslovanja.

Predstavnici oko 40 kompanija koji su učestvovali u tematskoj nedelji „Urbani i ruralni razvoj“ na svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai, okupili su se u Privrednoj komori Srbije kako bi produbili kontakte, razmenili iskustva i ostvarili dalje dogovore za međusobnu saradnju

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca