Novoformirana turističko –zanatsko-poljoprivredna ženska zadruga ,,Mirosnice“

Novoformirana turističko –zanatsko-poljoprivredna ženska zadruga ,,Mirosnice,, uz podršku Zadružnog Saveza Srbije i lokalne samouprave realizovaće više aktivnosti u narednom periodu.
Imajući u vidu da se članice Zadruge bave različitim delatnostima,to je u osnovi njihova prednost plasmana proizvoda na tržištu. Pored dugogodišnjeg iskustva u bavljenju seoskim turizmom, spremanju slane i slatke zimnice od domaćih sirovina proizvedenih na ariljskom podnebnju, kao i izrade narodnih nošnji sa ručno rađenim vezom i tkanim odevnim komadima, njihov potencijal će biti usmeren i na nove aktivnosti.
Pored uzgoja voća i ratarskih kultura namera im je da se bave i uzgojem lekovitog i začinskog bilja. U tom cilju 12. novembra je organizovana edukacija zainterosovanih uzgajivača sa područja nekoliko sela ariljske opštine. Poljoprivredna stručna služba Čačak održala je stručno predavanje na temu uzgoja i plasmana lekovitog i začinskog bilja, uz svesrdnu podršku Zadružnog Saveza i lokalne samouprave.
Žene okipljene u Zadrugu ,,Mirosnice“ organizovano će učestvovati na Međunarodnom sajmu hrane i vina, koji se održava od 25. do 28. novembra u Beogradu.
Uporedo sa pripremama za Sajam, ove vredne žene rade na pripremi i osmišnjavanju ,,Seokog prela i posela“ koje će na autentičan način oživeti tradiciju sela . Skoro zaboravljeni stari zanati i veštine pletenja i tkanja , oživeće ponovo zahvaljujući ,,Mirosnicama,,.Prelo je uvek pratila pesma pa će tako biti i ovaj put, jer pored vrednih ruku one neguju i izvornu pesmu.

 

Povezano