Dok ratarima zadaje dosta glavobolje pčelari je vole

Ilustracija: gušće perje, foto: pixabay
Ilustracija: gušće perje, foto: pixabay

Cigansko perje (lat. Asclepias syriaca),  ili u narodu poznat kao divlji duvan,  ili svilenica,  invazivan je korov, koji je izuzetno teško uništiti. Latinski naziv ova biljka duguje grčkom bogu Asklepiju, koji je bio zaštitnik lekara. Ime cigansko perje dobila je jer su navodno Romi skupljali mekano seme ove biljke i njime punili jastuke za spavanje. Iako važi za korov ova biljka je jestiva, a skupljaju se mladi izdanci koji se koriste u ishrani kao povrće. Međutim, da bi mogla da se upotrebi kao hrana neophodno je biljku kuvati bar 30 minuta pri čemu se voda menja više puta kako bi se neutralisao ukus lepljivog biljnog soka. Mladi i sveži izdanci bogati su vitaminom C, karotinom, belančevinama, mastima i vlaknima, dok odrasla biljka u većim količinama može biti otrovna.

Cigansko perje je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice svilenica. Poreklom je iz severne Amerike, a u Evropu je doneta početkom 17. veka kao ukrasna biljka zbog neobičnih i lepih cvetova. U Srbiji ovaj korov je rasprostranjen u Panonskoj niziji, najviše u severnoj Bačkoj, ali je ima i u gornjem Pomoravlju. Voli sunčano plodno, ali i peskovito zemljište, kao i plavna područja pa najčešće raste uz Dunav i Tisu, donji tok Save i Moravu, a javlja se u žitaricama soji, kukuruzu i pšenici.

Biljka može da dostigne visinu između jednog do dva metra, dok jak i razgranat koren ide u dubinu i više od dva metra. Stabljike su uspravne, šuplje obrasle sitnim dlačicama, dok je list sličan listu duvana, ali je mesnat uz lepljivu belu tečnost. List je jajastog oblika i raste pršljenasto na kratkoj peteljci, a dostiže dužinu od 10 do 20 santimetara, dok je širina najčešće oko 15 centimetara. Boja listova je veoma specifična, na donjem delu je svetlo zelena, a kako se ide prema gore postaje sve tamnija zelena. Po sredini najčešće ima svetlo ljubičastu liniju. Cvetovi su mali, ljubičasto-crvene boje veličine do dva santimetra, dekorativnog izgleda i jakog mirisa. Javljaju se u gornjem delu stabljike, i to po 20 do 130 sitnih cvetova u jednoj cvasti. Prve latice su zelene boje, a kasnije se boja kreće od najtamnije ljubičaste pa sve do potpuno bele. Svaki cvet se sastoji od po 5 latica. Površina cvetova je prekrivena mekim dlačicama, a ovaj korov cveta od juna do avgusta.

Plod je obla, srebrno siva dlakava čaura duga osam centimetara bogat sitnim semenkama koje su obavijene svilenkastim nitima što im omogućava lakše raznošenje uz pomoć vetra. Plod sazreva u septembru i oktobru, a svi delovi biljke imaju beli, lepljivi sok. Razmnožava se semenom i rizomima. Iz jednog korena obično raste jedna stabljika koja je jednostavno razgranata sa zadebljanom osnovom.

Cigansko perje nema prirodnih neprijatelja i predstavlja korov koji se vrlo teško uništava. Protiv ove biljke ne pomažu tretmani herbicidima, već isključivo mehaničke agrotehničke mere, kao što je čupanje zajedno sa korenom. Čak i tada ne možete biti sigurni da ste ga u potpunosti uništili i da se ovaj korov u nekoj meri neće vratiti.

I dok ratarima zadaje dosta glavobolje, pčelari je vole,  jer je medonosna biljka. Sa jednog hektara ove biljke pčele mogu da prikupe i do 1.000 kilograma izuzetno kvalitetnog i ukusnog meda bledožute boje.  Osim kao povrće u ishrani ovaj korov se odvanina koristi u narodnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Beli, lepljivi sok ove biljke koristi se protiv raznih polnih bolesti i infekcija. Mnoga naučna istraživanja su pokazala da se uspešno može upotrebiti kod plućnih bolesti i uklanjanja bradavica, dok ulje od ove biljke štiti od sunčevog zračenja.

Međutim, sa ciganskim perjem treba biti vrlo oprezan jer može biti otrovna ukoliko se uzima u presnom stanju ili nije dovoljno kuvana. Razlog za to je jedinjenje glikozidi koji se nalazi u svim delovima biljke, a koji je štetan posebno za srce. Simptomi trovanja glikozidima su slabost, nadimanje, nesvest, visoka temperatura, ubrzan ili veoma slab puls, otežano disanje, grčevi, proširene zenice pa čak i koma. Zato, ukoliko niste sigurni kako se koristi ova biljka bolje je zaobići u širokom luku nego da posle upotrebe imate ozbiljne zdravstvene probleme.

 

 

 

 

 

Povezano

Iz ove kategorije