10. NLB KomBank Organic konkurs završen svečanom dodelom vrednih nagrada

Dobitnici nagrada
Dobitnici nagrada

Deseti jubilarni Organic konkurs NLB Banke i Komercijalne banke, danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od pet miliona dinara za deset najboljih projekata ORGANSKE HRANE.

Ove godine se na konkursu prijavilo 83 projekta, najviše iz oblasti voćarstva, ali i projekata koji se odnose na proizvodnju prirodne kozmetike, kao i obnovljive proizvodnje bez otpada.

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke, članice NLB Grupe, naveo je da kao sistemska bankarska grupacija pružaju sistemsku podršku svojoj zajednici-krećući se od aktivnog ušešća u cirkularnoj ekonomiji, i ESG inisijativama, pa sve do digitalizacije, umrežavanja i olakšavanja poslovanja za sve poslovne subjekte u regionu.

,, Organski proizvođači su jedan od primera kako može da se radi i stvara, uz očuvanje prirodnih resursa i biodiverziteta. Oni zemljište čuvaju za buduće generacije. Zbog toga nas raduje što poljoprivrednici sve više prepoznaju značaj ove vreste gajenja, o čemu svedoči i rekordan broj projekata.

Jelena Živković, predsednica Izvšnog odbora NLB Banke, istakla je da je NLB grupacija, princip održivosti formalizovala još 2011. godine, kada su sve banke članice usvojile socijalnu i ekološku politiku po uzoru na Grupu, a 2020. ga i potvrdila -postavljajući održiv razvoj u centar svojih poslovnih odluka i akcija, i integrišući ga u svim bankarskim odlukama.

Vlastimir Vuković i Jelena Živković
Vlastimir Vuković i Jelena Živković

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, je istakao da je došlo do promene svesti, bogatijeg društva, i sve veće kupovine organske hrane. „Ima nešto dobro u ovoj koroni, ljudi su se okrenuli zdravoj hrani. Juče sam potpisao izmenu pravilnika za marginalna područja, idemo korak dalje. Biće još novih podsticaja u 2022. jer nam budžet to omogućava.

Organska proizvodnja u Srbiji ove godine prvi put će   imati izvoz veći od 40 miliona evra, što je gotovo devet puta više nego deceniju pre, kada je ostvaren izvoz od 4,5 miliona evra.

Stručnu pomoć iz oblasti organske poljoprivrede tražili su  tražili Republika Srpska i Albanija.

„Površina na kojoj se u Srbiji trenutno gaje organski usevi iznosi ukupno 21.000 hektara, 2011. godine organska hrana se gajila na oko 4.500 hektara, a 2014. jedva na 10.000 hektara“, istako  je Nedimović.

Dobitnici nagrada su:

1.   Adnan Tandir Proizvodnja organskih malina

2.   Ana Čupić – Unapređenje skladištenja, prerade i prodaje organskog voća i povrća

3.    Katarina Milosavljević – Organska proizvodnja kozmetike za negu lica i tela od sirovina proizvedenih u Srbiji

4.   Milena Vasić – Proizvodnja šipkovog vina

5.   Milenko Dolovac – Obnovljivi izvori energije u službi reciklaže, ishrane, preventive i zaštite bilja na sopstvenom imanju – Zatvorimo organski krug

6.   Pavle Đorđević –  Uslužno uzgajanje hrane

7.   Radan Munjić – Unapređenje organske proizvodnje – Uzgoj  goveda po principima organske stočarske proizvodnje

8.   Radanska ruža – Zdrava životna sredina, organska hrana, sigurna budućnost za mala gazdinstva u pasivnim ruralnim krajevima

9.   Stefan Petrović – Proširenje zasada borovnice

10.  Zvonimir Ristić – Unapređenje procesa rada proizvodnje gotovog organskog prozvoda za ljudsku upotrebu sistemom organske stočarske proizvodnje

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca