Ministarstvo poljoprivrede sprema novine

Ilustracija: setva, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: setva, foto: Domaćinska kuća

Agrarni budžet za 2022. godinu iznosi 62 miljarde dinara, što je za oko 18 posto više sredstava nego što je to bilo opredeljeno za ovogodišnji budžet. Za direktna davanja u poljoprivredi predviđena su sredstva u iznosu od 32,2 milijarde dinara,u okviru kojih su državne subvencije i premije. Kako na najbolji mogući način rasporediti podsticajna sredstva i zadovoljiti potrebe naših poljoprivrednika.

Poljoprivrednici kažu da je dobro što se uvećavaju sredstva za podsticaje za investicije i subvencije u agraru i da je sada pravo vreme da se iznesu predlozi šta bi trebalo subvencionisati kroz Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

I predstavnici nauke i struke ukazuju na važnost subvencionisanja inputa u proizvodnji imajući u vidu njihove visoke cene na tržištu.

„Ja sam apsolutno za to da treba izvršiti subvencioniranje,koliko je to moguće u skladu sa sredstvima agrarnog budžeta i da kažem da troškovi đubrenja u strukturi proizvodnje,utiču i do 30 procenata u ceni koštanja a troškovi goriva učestvuju od 8 do 15 procenata što znači da svako povećanje tih troškova negativno će se odraziti i na cenu koštanja, a kasnije i na ukupni finasijski rezultata“, rekao je prof. dr Branislav Vlahović, Poljoprivredni fakultet , Novi Sad.

Recimo i to da u Ministarstvu poljoprivrede najavljuju novine u nabavci veštačkih đubriva, a reč je o kreditnoj podršci sa nula odsto kamate i prvom otplatom rate u oktobru po završetku žetvenih radova.

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,