Marko Kesić: Uprava za agrarna plaćanja je tu za poljoprivrednike, novi Pravilnici nova plaćanja

Marko Kesić
Marko Kesić

Poljoprivrednici i preduzetnici iz Mačve danas su na prezentacijama u zgradi SO Bogatić  bili u prilici da se upoznaju sa podsticajnim merama i subvencijama Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, kao i  sa ponudom za subvencionisane  kredite za poljoprivredu i preduzetnike NLB-Komercijalne banke. Biljana Petrović, pomoćnik predsednika Izvršnog odbora Komercijalne banke, predstavila je okupljenima koje su to usluge dostupne malim biznis klijentima u narednom periodu.

U ime Uprave prisutnima se obratio  direktor Marko Kesić,  i tom prilikom istakao:

„Moja misija je da u narednom periodu  približim Upravu za agrarna plaćanja vama korisnicima, da vi shvatite da smo mi tu zbog vas,  a ne vi zbog nas, naš cilj je da to bude vaše zadovoljstvo. Možda vam to zvuči generalno, ali je to misija ove instituciji.

Pre neki dan raspisana su dva Javna poziva, za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura, i u stočarstvu. Zahtevi se podnose od 4. januara do 28. februara.

„U narednoj godini očekujem da će podsticaji biti usmereni na investicione projekte, usvojena je krovna uredba o raspodeli podsticaja, i već 4. janura možete očekivati rešenja za podsticaje koje ste podneli u ovoj godini,dodao je on.

Ove godine,  poljoprivrednici treba da obrate  pažnju na subvencionisane kredite Ministarstva poljoprivrede. Ovo su najbolji krediti na tržištu koji postoje sa 1 i 3 odsto kamate. Po njegovim  rečima postoji najava da će u 2022. godine krediti za nabavku đubriva biti 0 odsto, a to znači koliko su novca podigli toliko će i vratiti.

Početkom februara raspisaće se i  IPARD poziv za Meru 1, za nabavku traktora u visini od 11 miliona evra. Očekuje se i  drugi Javni poziv za stočare u okvuru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije koji se finansira iz kredita Svetske banke, poznat pod nazivom 50:40:10.

Poljoprivrednika Vladana  Miljevića učesnika prezentacije smo pitali kakva  iskustva ima sa Upravom za agrarna plaćnja i da li on dobija subvencije na vreme.

“Što se mene tiče ja sam prezadovoljan. Mada i papire podnosim početkom godine, tako da nemam problema. Nama poljoprivrednicima mnogo znače subvencije, jer da nije njih ja slobodno mogu da stavim katanac i da rasprodam svoj stočni fond. Tu su i subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede, sa povoljnom kamatnom stopom, koje uzimam svake godine. Da je lako nije, ali važno je da nismo na nuli.

 

Povezano

Iz ove kategorije

Patogen lista višnje

Pegavost lišća višnje je najznačajnji patogen lista u proizvodnji ove voćne vrste, i u proizvodnim