Za ovaj tretman pčelarima su na raspolaganju dve mogućnosti

Ilustracija: Pčelinjak Slododana Jevtića, foto: Slobodan Jevtić
Ilustracija: Pčelinjak Slododana Jevtića, foto: Slobodan Jevtić

Ako je odrađen tzv. letnji tretman protiv pčelinjeg krpelja , dakle u julu i avgustu, ili eventualno u septembru, (što kod naših pčelara nije redak slučaj), vrlo važno je obaviti tretiranje u ovom mesecu,uglavno je to za to je što tada uglavnom nema legla u košnicama pa se sva varoa nalazi na pčelama.
Za ovaj tretman pčelarima su na raspolaganju dve mogućnosti:

 •  oksalna kiselina
 •  amitraz
 •  Perizin, Apitol i neki drugi preparati.
  Sve više je onih koji u ovom periodu varoo tretiraju oksalnom kiselinom, jer je veoma jeftina, skoro bezopasna po pčelara i pčele, ne ostavlja rezidue u vosku, medu i propolisu, a brzo i lako se vrši tretman.
  Vrlo je bitno kako se pravilno priprema i vrši tretman u pčelinjim društvima .
  Priprema ovog rastvora je sledeća .Napraviti šećerni sirup u odnosu 1:1 na sledeći način: Izmešati 600 mililitara destilovane vode i 600 grama šećera u kristalu. Kada se šećer i voda sjedine (dobije se količina nešto manja od litra), sirup blago zagrejati (35-40 stepeni) i sipati u flašu od litru i po, sa širokim otvorom. Zatim pomoću napravljenog levka usuti 35 grama dihidrata oksalne kiseline u kristalu. Zatvoriti i snažno izmućkati da se kristali rastvore. Oksalnu kiselinu je najsigurnije kupiti u veterinarskim apotekama.
  Tretiranje vršiti na temperaturi manjoj od 10 stepeni (jer tada pčele ne izleću), špricom od 50 mililitara i pričvršćenom dužom cevčicom (može od dečijih sokića tako da se lako ulazi u ulicu između satonoša), u količini od 5 mililitara po punoj ulici pčela. Dakle, prema proceni pčelara, koliko punih ulica toliko puta po 5 mililitara a u manje pune, manju količinu! Oksalnom kiselinom se pčele tretiraju samo jednom a padanje varoe se prati u narednom periodu!
  Kao zaštitu pri tretiranju, treba nositi rukavice,imati balon vode na pčelinjaku a maska nije neophodna.

Povezano