Šta je potrebno od alata za rezidbu

Ilustracija; rezidba, foto: Branko Tanasković
Ilustracija; rezidba, foto: Branko Tanasković

Rezidba voćnih zasada je obavezna mera koja se izvodi u cilju formiranja krune voćaka, regulisanja rodnosti ili podmlađivanja voćki. Za izvođenje rezidbe potrebno je da svaki rezač ima kvalitetan alat za rezidbu jer kao i u svakom poslu dosta toga zavisi od alata.
Od alata koji koristimo neće zavisiti samo kvalitet rezidbe i brzina kojom se obavlja rezidba jer ako se koristi kvalitetan alat rezač će se manje umarati a samim tim biće i efikasniji u radu. Na tržištu može da se nabavi alat različitog kvaliteta i cene. Rezač koji u rezidbi provede više stotina radnih sati mora imati profesionalan alat koji će zadovoljiti njegove potrebe i omogućiti mu da kvalitetno izvodi rezidbu. Voćarski alat za rezidbu sastoji se od voćarskih makaza, voćarske testerice , teleskopskih makaza sa poteznicom i dvoručnih makaza za odsecanje debljih grana. Jednoručne voćarske makaze rezač najviše koristi prilikom rezidbe. Profesionalne makaze su izrađene od kvalitetnog materijala , lake su , ručice su izrađene od kovanog aluminijuma a nož od kvalitetnog čelika i zamenjiv je. Ukoliko se pravilno koriste, održavaju i oštre mogu trajati nekoliko sezona i pri intenzivnom korišćenju. Za rezača je značajno da su konstruisane sa gumenim amortizerom koji štiti zglob ruke što značajno olakšava rezidbu. Pored klasičnih makaza za rezidbu koriste se i pneumatske makaze za rezidbu koje su dosta skuplje i isplative samo za profesionalne rezače.

Pri samoj kupovini treba probati kako makaze leže u ruci pošto ima raznih modela sa različitim dužinama ručice a sličnom ili istom konstrukcijom noža i podnoža. Voćarske testerice se koriste za rezidbu debljih grana. Sklopive su , mogu stati u džep ili zakačiti za pojas pa ne smetaju pri rezidbi i uvek su na dohvat ruke.
Dvoručne velike makaze se koriste za odsecanje debljih grana koje ne možemo orezati malim makazama. Proizvode se sa različitim dužinama ručki.

Za izbacivanje starijih grana bolje je koristiti testericu jer ne ostaje patrlj, lakše je prići grani i napraviti pravilan rez u samoj osnovi grane sa deblom. Prednost dvoručnih makaza je brži rad i manje zamaranje rezača u odnosu na korišćenje malih makaza i testerice ali kvalitet rezidbe je upitan. Ne treba koristiti dvoručne velike makaze za prekraćivanje grančica kod onih voćnih vrsta koje se tako režu jer sa njima ne možemo da napravimo precizan rez kao sa malim makazama. Za orezivanje višljih grana koriste se teleskopske makaze koje mogu biti dužine od 1.5 do 3 metra. Na vrhu ovih makaza nalaze se noževi za rezidbu a od načina mehanizma za aktivaciju noža zavisi i njihova upotrebna vrednost. Treba birati lakše teleskopske makaze sa podesivom glavom i gde mehanizam poteznice ide kroz dršku makaza.

Prilikom rezidbe rezač treba da ima uz sebe i prateći pribor koji se sastoji od bruseva za oštrenje alata, čišćenje i podmazivanje alata. Posle svakog radnog dana alat treba očistiti i dezinfikovati.

Povezano

Iz ove kategorije