Koristan za ogrev, ishranu i kao medonosni

Pitomi kesten je listopadno drvo visine 20-30 m. Raste veoma brzo. Krošnja drveta je gusta i dobro razvijena. Biljka cveta u junu i tada su pčele njeni stanari. Plodovi su orašasti sa kožastom, tamno smeđom ljuskom. Plodovi opadaju u oktobru. Najčešće se sadi u parkovima i velikim vrtovima. Možete ga saditi kao soliter na travnjaku. U ponudi su mlade sadnice u kontejnerima visine 100-110  cm.

Kesten ili „žir bogova“ ima plod koji spada u nutritivno visokovredne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 g su belančevine, 44 g su ugljeni hidrati, a glavni sastojak je skrob sa oko 44% u sirovoj semenci, po čijoj je količini usporediv s krompirom. Iz tog se razloga od njegovih plodova proizvodi i brašno, koje pomešano s brašnom žitarica daje nutritivno bogata peciva i hleb. Brašno karakteriše znatna količina šećera koji se stvara u osušenom plodu. Plod kestena je još bogat kalcijumom, kalijumom, a sadrži i fosfor, gvožđe, većinu vitamina B grupe.

Pitomi kesten je voćka toplih krajeva i pripada grupi heliofilnih biljaka kojima je potrebno puno svetlosti. Pitomom kestenu najviše odgovara mediteranska i umereno-kontinentalna klima sa srednjom godišnjom temperaturom od 11 – 15 °C. Uspešna proizvodnja moguća je na temperaturama do 37 °C i -26 °C jer temperature veće od 37 °C i manje od 26 °C onemogućavaju plodonošenje.

Ilustracija: pitomi kesten, foto: pixabay
Ilustracija: pitomi kesten, foto: pixabay

Za sađenje kestena prvo je potrebno pripremiti zemlju tako što ćete očistiti površinu od raznih trulih panjeva, velikog kamenja, korova i bilo čega drugog što bi moglo biti od smetnje. Zatim zemlju treba poravnati. Preporučljivo je dodati azot u tlo, kao i kalijum i fosfor. Treba još obaviti rigolanje na dubinu od 60 do 80 cm.

Iako je kesten šumska biljka može se lako gajiti i u vrtu. Osim toga, može rasti i na strmim i neravnim terasama.
Ukoliko u zemljištu ima dosta kreča, kesten će slabo rasti. Zato je potrebno tlo, srednje kisele pH vrednosti, dovoljno duboko da se u njemu može razvijati veliki korenov sistem. Najbolje će odgovarati ilovno peskovito zemljište u kom se razmera gline i peska odnosi 60:40.

Retko poznata je upotreba cveta kestena koja je vrlo dobra paša za pčele na početku leta, kada više nema toliko drugog medonosnog bilja, pa ne čudi što se još od davnina od meda kestena priprema medena rakija.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

23.01.2024.

Šta kažu stručnjaci o rezidbi

11.01.2024.

Pregled štetočina u zasadima tokom zimskog perioda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca