Rezidba jabuke

Ilustracija: jabuke, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: jabuke, foto: Svetlana Kovačević

Rezidba predstavlja jednu od najznačajnijih pomotehničkih mera,  kojom se neposredno uspostavlja, a zatim održava fiziološka ravnoteža između  rasta i rodnosti voćaka .U periodu formiranja krune, jabuka ne sme da se orezuje jako.  U tom periodu rezidba je svedena na neophodan  minimum , koji omogućava pravilono formiranje odgovarajućeg oblika krune. Jakom rezidbom odlaže se stupanje u punu rodnost stabala jabuke jer se podstiče rast jakih, bujnih mladara, koji su nerodni i koji se naredne godine rezidbom moraju ukloniti do osnove. Slabijom rezidbom podstiče se rana rodnost,  a optimalno opterećenje rodom najbolje reguliše bujnost voćke.

U punoj rodnosti intenzitet rezidbe zavisi od kombinacije sorte i podloge , ekoloških uslova i nivoa primenjenih agrotehničkih mera.Može se primeniti letnja rezidba i zimska rezidba.

Rezidba u vreme mirovanja vegetacije izvodi se od opadanja lišca u jesen ( novembar ) do početka vegetacije u proleće (april) .Ona u potpunosti mora biti prilagodjena sorti i sitemu gajenja. Ovom rezidbom uklanjaju se sve vodopije i bujni letorasti,  kao i oštećene grane i grane koje se ukrštaju.Takodjre vrši se i redukcija rodnog potencijala. To se radi skraćivanjem dvogodišnjih i višegodišnjih grana,  glavnih nosača rodnih grančica. Ovim rezovima se uklanjaju sve rodne grančice iznad mesta preseka,  tako da na stablu posle rezidbe ostaje samo deo početnog rodnog potencijala.  Zbog toga stabla jabuke ne prerode.  dobijaju se krupniji i bolje obojeni plodovi i izbegava se alternativnost u rađanju.  Intenzitet rezidbe u potpunosti mora biti prilagođen potencijalu rodnosti  stabla jabuke. Stabla sa većim brojem pupoljaka se jače orezuju.  a ona sa malim rodnim potencijalom slabije.

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,