Biljka sa čudotvornim svojstvima

Mirta (Myrtus communis) je simbol ljubavi i besmrtnosti, nezaobilazni dio flore mediteranskog područja. U južnu Evropu je doneta iz jugoistočne Azije zbog privlačnog izgleda i opojnog mirisa zimzelenog žbuna koji raste i do pet metara, ali i lekovitosti koju su dokazali još stari naroda. Mirta je visoki zimzeleni žbun, koji može da poraste u visinu do 5 metara. Ima veoma jak i dug koren, te je preporuka da se sadnica ne sadi tik uz kuću ili neki drugi objekat. Daje nežne bele cvetove koji cvetaju od juna do oktobra i tada ispuštaju predivan, nežan miris, zbog čega se ova biljka koristi i za pravljenje parfema.

Plodovi su tamnoplave, jestive bobice veličine graška, delotvorne protiv lošeg daha, koje se koriste i kao začin. Sušene, mevene bobice služe kao zamena za biber dok se cela zrna stavljaju u različite sosove

Mirta može da se razmnožava reznicama koje se uzimaju iz poluočvrslih grančica, što je ujedno i najjednostavnija metoda razmnožavanja. Ukoliko znate nekog ko ima mirtu, možete od njega uzeti reznicu, a kasnije možete i sami razmnožavati biljku.

Nakon što ste odrezali vrh mlade grane, dugačak bar 15 centimetara, odstranite mu donje listove, pospite sredstvom za okorenjivanje, zabodite ga u topli pesak i prekrijte najlon kesom koju ste izbušili na nekoliko mesta. Redovno održavajte vlažnost u posudi, ali nemojte preterivati i za nekoliko nedelja biljka će se okoreniti.

Kada dobije nekoliko novih listića, moći ćete da je presadite u veću saksiju napunjenu jednakim delovima treseta, humusa i peska. Mirta se razmnožava i semenom, ali njene bobice nemaju naročitu klijavost, bar kad je reč o našem podneblju, pa je uvek bolje koristiti reznice.

Ulje Mirte oplemenjuje i balansira um. Može pomoći da se razmišlja na poseban način i da se hrabrošću, vedrinom i jasnoćom razmišlja.

Mirta – nasuprot eukaliptusu, koji ima podsticajno dejstvo – u malim količinama deluje umirujuće, tako da se može koristiti za večernje masaže i inhalacije i primenu u aroma lampi tokom večeri.

 

Pogodna je i za osvežavanje daha i negu desni. Jednu do dve kapi staviti na pastu za zube ili par kapi sipati u čašu vode i ispirati.

Nije toksična i ne iritira u propisanim dozama.

Čaj od listova sprečava nadimanje, podstiče izbacivanje sekreta iz bronhija i sinusa, pomaže u lečenju prehlada i infekcija disajnih puteva. Ulje greje i deluje protivupalno pa se koristi za ublažavanje bolova kod reumatizma i artritisa. Koristi se u kozmetici, kao i u proizvodnji parfema. Eterično ulje mirte razbuđuje, poboljšava koncentraciju, povećava hrabrost i samopouzdanje.

Ekstrakt biljke pomaže kod čira na želucu i problema sa varenjem, bolesti creva i bešike. Štiti sluzokožu usta i osetljive desni, a podstiče i rast kose.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

18.01.2024.

Cena ovog ulja kao suvo zlato

18.10.2023.

Čaj da pluća ponovo budu u punoj snazi

11.09.2023.

Jeftin i pristupačan lek i hrana

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca