Kada je vreme za rezidbu višnje

Ilustracija: višnja, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: višnja, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Postoje opšta pravila za rezidbu u voćarstvu, ali postaju i pravila za svaku voćnju vrstu ponaosobom.

Višnja je među prvima koja će procvetati i donesi rod. Oblačinska višnja rađa na jednogodišnjem rodnom drvetu i na kratkom rodnom drvetu . Kod ove sorte obrazuje se veliki broj rodnih grančica na svim delovima primarnih i sekundarnih grana. Ukoliko se ne orezuju, kruna kod ove sorte postaje suviše gusta i slabo osvetljena, a  plodovi postaju sitni.

Rezidbom treba smanjiti preteranu rodnost i ostavljati što veći broj umereno bujnih letorasta koji daju najkrupnije plodove, ali potencirati i kratko rodno drvo .

Bez obzira na način obavljanja berbe, rezidbom odstranjujemo grane koje su suve, slomljene ili bolesne.Ovakve grane je neophodno odmah izneti iz zasada u cilju smanjenja potencijala širenja bolesti i patogena.

Grane i grančice koje su na donjem spratu, ili u donjem delu krune odstranjujemo ili skraćujemo na mlad prirast.Obratiti pažnju da visina od površine zemlje do prvih rodnih grana ne bude manja od 50 cm,kako bi se nesmetano obavljala osnovna obrada zemljišta u zasadu.

Takođe,prilikom rezidbe, treba obavezno ukloniti izdanke. Odstranjujemo ih makazama što bliže površini zemljišta.Jake lastare iz unutrašnjosti krune voćnog stabla ostranjujemo do osnove, kao i rodne paralelne- nasadne grane i grančice. Vršimo izolaciju vrha krune voćnog stabla umanjujući dominatnost na bočna razgrnjavanja. Kako je najzastupljeniji uzgojni oblik piramidalna kruna u našim zasadima ,rezidbom gledamo da održavamo spratnu dominaciju,tako da donji spratovi budu uvek jače razvijeni nego srednji ili vršni.

Sorte, veoma rodne, kao na primer oblačinska; keleris-16, neki tipovi maraske i dr, rađaju kako na jednogodišnjem rodnom drvetu, i na kratkom rodnom drvetu. Bez rezidbe plodovi su jako sitni, a krune preguste i slabo osvetljene i neprovetrene. Zato se rezidbom smanjuje preterana rodnost, ostavlja što veći broj umereno bujnih letorasta, koji daju najkrupnije plodove, ali ne bi trebalo zanemariti ni kratko rodno drvo za veći prinos. U slučaju da se ovakva stabla duže ne orezuju, plodovi postaju jako sitni, kruna veoma zasenjena i pregusta, a cele voćke vrlo brzo se iscrpljuju preteranom rodnošću.

Povezano

Iz ove kategorije