Ishrana junica

U uslovima, gde će se nalaziti veći broj životinja, svrstanih u pojedine grupe, obrok se sastavlja na osnovu prosečne životinje u grupi, prosečnoj težini i dobu života. Ako se drže na vezu, onda je ishrana individualna. Držanje i ishrana junica organizuje se sa grupama i slobodno, bez veza,navode na sajtu veterina.info.

Potrebno bi bilo formirati sledeće grupe junica:

Grupa junica od 5-6 meseci života, koje će se hraniti prelaznim režimom ishrane i u zimskom i u letnjem periodu.

Grupa junica od 7-12 meseci života. To su grla koja se privikavaju na ishranu kabastim krmivima; koncentrat se daje leti i zimi prema potrebi i kvalitetu kabastih krmiva.

Grupa junica od 13-14 meseci, koje se hrane kabastim krmivima, ako ova kvalitetom odgovaraju postavljenim normama, treba davati manje količine koncentrata.

Grupa junica od 15-17 meseci, koje su određene za pripust, a hrane se isključivo kabastim krmivima, ako su kvalitetna. Treba pojačati koncentrat prema normativima.

Grupa junica, koje su osemenjene,  pa sve do 6.meseca gravidnosti.

Visoko gravidne junice, gravidne u 6. mesecu i dalje, koje se intenzivnije hrane i zbog toga dobijaju veće doze koncentrata a spremaju se za telenje.

U normalnim uslovima junice se hrane u osnovi kabastim hranivima u prirodnom obliku. Postoje mogućnosti jeftine ishrane, ali uvek mora biti na umu da junice uvek moraju biti obezbeđene energijom, proteinima, mineralnim materijama i vitaminima. Neizbalansirana ili nedovoljna ishrana jedan je od glavnih uzroka neplodnosti junica i njihobe slabe i nezadovoljavajuće proizvodnje u kasnijim laktacijama. S tim u vezi daju se normativi ishrane i težine junica, u pojedinim razdobljima života, kojih bi se trebalo pridržavati.

 

U skladu sa shvatanjima o optimalnoj dinamici prirasta telesne težine priplodnih junica, razrađeni su i standardi telesnih težina, koje junice moraju dostići u pojedinim starosnim razdobljima, zavisno od intenziteta ishrane, a u vezi s tim daju se i norme potrebnih hranljivih materija.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.11.2021.

Optimalno vreme za prvo osemenjavanje junica simentalske rase

25.08.2021.

GAJENJE JUNICA – UZRAST PRI PRVOM TELJENJU

04.02.2021.

Optimalno vreme za prvo osemenjavanje junica simentalske rase

13.01.2021.

Šta je uslov za dobre junice

09.09.2020.

ISHRANA VISOKOPRODUKTIVNIH KRAVA

30.06.2020.

Kako hraniti junice

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca