Tri meseca miruje da bi ponovo u proleće procvetala

Klivija,  (Clivia miniata) je sobno cveće poreklom iz Afrike. Zahvalna je  za održavanje jer je skoro neuništiva. Cveta krajem zime u bogatim narandžastim i crvenim cvetovima.

Raste u visinu od oko pola metra, a po godini dobija oko 5 listova. Cvetovi su u cvastima od njih 10 do 20 na dugim cvetnim drškama.

Biljku treba smestiti u toplu  prostoriju čim primetimo da su cvetni pupoljci dužine pet ,šest cantimetara.

Leti kliviju treba obilno zalivati. Pošto su njeni meki, mesnati koreni prilično osetljivi, višak vode iz podmetača treba prosuti. Povremeno treba dodavati tečna mineralna đubriva. Ako je saksija postala mala i koreni počinju da izlaze iz nje, biljku treba presaditi. Najpovoljnije vreme za to je neposredno posle cvetanja (obično je to kasno proleće). Presađuje se pažljivo zbog veoma krtih žila. Zemlja u saksiji se promeni i stavlja se ona kupljena u cvećari ili neka druga kvalitetna zemlja. Na dno saksije se obavezno stavlja drenažni sloj.

Nakon cvatnje je potrebno to dublje odrezati ocvali cvet da se biljka ne iscrpljuje.

Ilustracija: kilivija, foto: pixabay
Ilustracija: klivija, foto: pixabay

Jednom godišnje, u proleće, pojavljuje se stabljika sa cvetovima u vidu trubica koji daju punu lepotu ovoj egzotičnoj tropskoj lepotici, koja se kod nas gaji kao sobna biljka.

Krajem leta za kliviju nastaju meseci mirovanja. Tri meseca biljka miruje da bi ponovo rano u proleće procvetala.

Tad bi trebala temperatura biti oko desetak stepeni. Zalivati je jako retko. Ako biljka ne miruje sledeće godine ne može cvetati jer je svu snagu istrošila na rast.

Kad kupujete kliviju, obratite pažnju da listovi budu zdravi, tamnozeleni I bez oštećenja. Takođe, pupoljci u središtu biljke ne smeju biti oštećeni.

Ni kilivija nije otporna  na  vaši. Borba protiv njih nije jednostavna, jer one legu jaja duboko u prevojima listova i teško se dopire do njih. Kada se primete, pažljivo se razmaknu listovi i dobro isprskaju nekim hemijskim sredstvom protiv biljnih vašiju. Po potrebi se to ponovi nekoliko puta.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

15.02.2024.

Kraljica cveća

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

26.09.2023.

Kada se saksijsko cveće unosi u kuću

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca