Srednje rana sorta, pogodna za evropsku kontinentalnu klimu

Ilustracija: jagode spremne za prodaju, foto: Domćinska kuća
Ilustracija: jagode spremne za prodaju, foto: Domćinska kuća

Jagoda Aprica (Aprika) je divna sorta useva, uzgajana od stranih uzgajivača. Sorta ima puno prednosti sa manjim nedostacima, dokazala se i u inostranstvu i u Rusiji. Biljka je izdržljiva, dobro toleriše zimu, praktično se ne razboli, sposobna je da izdrži toplotu i padavine. Poslednjih godina, sorta je postala veoma popularna među vrtlarima.

Slabo bujna biljka, veoma otporna na bolesti, pogotovo pepelnicu. Uspravna biljka, razvija cvetove ispod listova. Visoko produktivna sorta sa vrlo atraktivnim plodovima pravilnog konusnog oblika, koji su krupni tokom čitavog perioda berbe. Plodovi su čvrsti i odličnog roka trajanja. Sjajne su i konzistentne boje koju postižu kako pri nedostatku svetlosti, tako i pri nižim temperaturama. Dobra otpornost sorte na kišu. Veoma ukusne, sa optimalnim odnosom šećera i kiselina. Struktura same biljke i cvetanja znatno olakšava berbu. Zri 4 dana nakon Clery.

Grmovi jagoda Aprica su malih dimenzija, srednje se šire, sferičnog oblika, sa uspravnim velikim tamnozelenim listovima. Pedunci nisu mnogo veliki, ali moćni, cvetovi su mali, sa prosečnom količinom polena, smeštenog ispod nivoa lišća. Oprašivanje sorte je izuzetno, uvek je vezano puno plodova. Broj brkova je umeren, što u velikoj meri olakšava postupak nege kreveta. Bobice sorte su glatke i lepe, krupne, slatkog ukusa, ali bez „zest“, ništa posebno.

Plodovi nisu samo sveži, već i pogodni za preradu, sigurno podnose smrzavanje i ne gube oblik prilikom odmrzavanja, od njih se pravi džem, džem i kompot.

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,