MLADI POLJOPRIVREDNICI IZ SELA DUBONA KOD MLADENOVCA

Miloš Mladenović i Ivan Ivković
Miloš Mladenović i Ivan Ivković

Iz sela Dubona kod Mladenovca, na sajmu Agro Belgrade su se predstavila dva mlada voćara. Selo Dubona nalazi se 14 km od Mladenovca.

Donja Dubona (staro selo) je po padinama kose Strmenca, koja je deo kose Medvednjaka, što je na jug od Donje Dubone i po istočnoj padini kose Varovnice. Gornja Dubona je na istočnoj strani od Donje, na brdu. Po padini kose, na kojoj je Gornja Dubona ima nekoliko kuća (Glišića Kraj) na sredokraći između Gornje i Donje Dubone; od donjeg sela odeljene su potokom. Od Medvednjaka na istok je kosa, na kojoj je jedan deo sela, Nova Dubona, koji se završava pod brdom Slatinom. Zbog toga što je Gornja Dubona na brdu a Donja u jaruzi, Dubonci jedni druge zovu „doljanima“ i „brđanima“. I Gornja i Donja Dubona se većinom na zemlji glinuši.

– Proizvodimo razno voće – breskva, jabuka, šljiva, kajsija, tresnja. Ukupno imamo 17 hektara pod voćem. Jabuku proizvodimo na 2 hektara, breskvu na 7,5 ha, kajsiju na 3,5 a  šljivu na 2 hektara, kaže nam Miloš Mladenović.

*Jabuka je veoma zahevna, najviše se zaliva  – 17 puta, jer najkasije stiže i mora da se zaštiti od početka. Gajimo razne sorte jabuke – ajdared, greni smit, crveni delišes, zlatni delišes, jonagold, šifra… Ajdared sorta jabuka odlično se, kaže on, aklimatizovala na tamošnje uslove ali nije otporna na pepelnicu i venturiu odnosnu čađavu krastavost plodova. Kaže da su visoke temperature doprinele pojavi jabučnog smotavca koji izaziva crvljivost jabuka, te su domaćini prinuđeni na veću hemijsku zaštitu.

Miloš Mladenović i Ivan Ivković
Miloš Mladenović i Ivan Ivković

 *Kajsija ne podnosi mraz, brzo izmrzava. Brzo tj. rano cveta, pa ako bude mraza, svaka smrzne. Nije pogodna baš za naše područje, u Šumadiji. Gajimo sortu ruža. Ima roda, ali malo, na većem stablu – 20-30 plodova. Imamo više stabala pa, u zavisnosti od godine – da li je kišovita ili sušna – ukoliko ima plodova, prodajemo je uglavnom na pijaci.

*Breskva  nije zahtevna za gajenje. Ove godine je bila odlična cena, tako da je bilo isplativo gajiti je. Imamo razne sorte – majfajer, majgold, svit skarled, galdezi, aleks…

 „Jabukom jedino nismo zadovoljni jer je loša cena, pa sadimo više sorti da bi nam se isplatilo. Voće dajemo velikim firmama koje ga izvoze, ističe Mladenović, i dodaje:

„Veliku pomoć u bavljenju voćarstvom imam, pre svega, u porodici – svi učestvuju u radu – od najstarijih do najmladjih, tu su baba i deda, otac i majka i dve sestre. Imamo dobru  mehanizaciju – 4 traktora i odgovarajuće priključne mašine.

Ja sam rođen u selu i volim da se bavim poljoprivredom. Savetujem mladima da ostanu na selu, jer od poljoprivrede može lepo da se živi.

Pored Miloša Mladenovića, i Ivan Ivković, takođe iz sela Dubona predstavio se na ovom sajmu:

– Na mom gazdinstvu gajimo jabuke, breskve, šljive, trešnje i višnje. Od trešanja uglavnom su tu sorte – burla, terc, karmen… Od šljiva – čačanka lepotica, stenlej…

Za ove dve voćke, kao i za breskvu, bila je odlična godina. Prinos zavisi od podneblja, da li je u nizini ili visini – u nizini više mrzne. Imamo dve hladnjače – jedna je kapaciteta 10 vagona a druga 2,5.

Saradnja sa Poljoprivrednom stručnom službom Mladenovca je veoma dobra i korisna a saradjujemo i sa „Agromarketom“. Njihovi stručnjaci obilaze voćnjake, njihovi zaštitari nam pomažu u prevenciji bolesti poljoprivrednih kultura.

Povezano

Iz ove kategorije