Subvencije za kupovinu zaštitnog rama za traktore

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović saopštio je danas da će ovo ministarstvo biti nosilac aktivnosti u vezi sa dodelom subvencija za nabavku i ugradnju univerzalnog zaštitnog rama za traktore kako bi se dodatno povećala bezbednost vozača traktora i svih učesnika u saobraćaju.

Momirović je tim povodom istakao da će Ministarstvo, imajući u vidu to da ugradnja zaštitne kabine ili rama zahteva dodatna finansijska sredstva, omogućiti vlasnicima traktora subvencionisanu kupovinu zaštitnog rama, čiji je osnovni cilj zaštita vozača u slučaju prevrtanja traktora.

Prema njegovim rečima, najveći broj povređenih i poginulih u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori su upravo vozači ili putnici na traktorima, a najčešći razlog tome je upravo fatalno prevrtanje.

Ovom preventivnom akcijom spasićemo stotine ljudi koji koriste traktore u svakodnevnom radu, ukazao je ministar.

Srbija je jedna od vodećih zemalja u broju traktora po broju stanovnika i prema raspoloživim podacima registrovano je približno 203.000 traktora.

Podaci o rasprostranjenosti traktora bez zaštitne strukture pokazuju da je procenat ovakvih vozila u Vojvodini 20 odsto, dok u Mačvi dostiže 40-50 odsto.

Od 2016. do 2020. godine, u Srbiji su poginula 144 vozača ili putnika traktora, dok je povređenih lica u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora bilo blizu 2.000.

Lica stradala u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora čine približno sedam odsto svih poginulih lica u saobraćajnim nezgodama u Srbiji.

U proseku, godišnje se u Srbiji dogodi 518 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedan od učesnika bio traktor, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.03.2024.

POKRAJINA OBJAVILA KONKURS ZA UNAPREĐENJE STOČARSTVA

31.01.2024.

Javni poziv za davanja po hektaru od 18.000 dinara biće raspisan sutra

23.01.2024.

Jelena Tanasković: Predviđeno da se subvencije svake godine uvećavaju za 10 odsto

21.01.2024.

Planirani podsticaji u poljoprivredi najveće za stočare

15.12.2023.

Milica Đurđević: Razvoj poljoprivrede je strateški cilj države Srbije

10.12.2023.

Nikola Nikodijević: Grad Beograd dinamično povećava subvencije za poljoprivednike

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca