Biljana Petrović: Sve ono što vama padne na pamet da možete da finansirate, banka vama izlazi u susret

U prepunom  amfiteatru novosadskog hotela “Park”, u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP),  uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, održana je  Konferencija pod nazivom “Pametna poljoprivreda”. Cilj konferencije je informisanje i edukacija mladih poljoprivrednika o inovacijama u poljoprivredi i njihova primena u praksi. Tema je inspirativna i u  forusu je ne samo domaće neko i svetske javnosti. Brojni skupovi, edukacije, konferencije, paneli, samo su dokaz  rada Udruženja.

Bez investicija nema napretka, to je činjenica, kako mali poljoprivrednik može do investiranja sam to je teško, ali udruživanjem može. Svaki model udruživanja je dobar, istakla je predsednica Zadružnog saveza Vojvodine i dodala: Precizna poljoprivreda može naći put do malih gazdinstava i to uz manje troškova nego kod velikih. Svesni smo da velika gazdinstva imaju tendenciju da samostalno finansiraju sve svoje troškove ulaganja u proizvodnju, i  možda bi trebali da se zapitaju da li je to racionalno, kako bi bilo kada bi  oni sa velikim gazdinstvima  pravili drugačije vrste ulaganja. Nemojte investirati u dobro,  nego u najbolje, u najsavrenenije, i to preko zadruga. Precizna poljoprivreda se može inplementirati na malim gazdinstvima a  put za to zadruga, kažala je Jelena Nestorov Bizonj.

Kako to Komercijalna i NLB banka prate potrebe poljoprivrednika i da li ste saglasni, odnosno kompatibilni sa svim raspisanim konkursima od strane Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu?

– Ja bih da vas pozdravim ispred Komercijalne banke, koja je članica NLB grupe. Ono što znate svi, Banka stvarno podržava poljoprivredu. Odnosno, ako pričamo o tome koliko je tržišno učešće i koliki broj klijenata radi sa Komercijalnom NLB bankom, to je preko 30% tržišnog učešća kad je u pitanju kreditiranje privrednika. Ono što nas izdvaja od ostalih banaka, sada smo najjača banka za poljoprivredu, u smislu – spojile su se dve banke – NLB banka, koja je za veoma kratko vreme uspela da zadobije vaše poverenje i Komercijalna banka koja je jako dugo bila na tržištu. Kada spojite jednu veliku banku sa jednom malom bankom, koja je brza i efikasna, mislim da dobijamo negde najbolje za same poljoprivrednike, ali i za banku, istakla je Biljana Petrović, pomoćnik predsednika Izvršnog odbora banke.

Ono što mi kao banka radimo, ako pričamo o bankarskim proizvodima, tu postoji jedan super izraz – imamo široku lepezu bankarskih proizvoda. Sve ono što vama padne na pamet da možete da finansirate, banka vama izlazi u susret i traži modele i načine na koji to način, sa pristojinim kamatnim stopama, može da izadje vama u susret. Kada pričamo o cenama finansiranja , ove cene sada su na najnižem nivou koje su postojale do sada – tako da, kao što ste dobili preporuke i ranije, sve ono što vam treba –  mislim da je pravo vreme da završavate svoje investicije. Čak iako imate svoje novce, mislim da je dobro da ih ostavite sa strane i treba da kreditirate svoju investiciju na rokove od 3, 5, 7 i 10 godina, opet u zavisnosti od vrste investicije gde ćete uložiti novac.

Komercijalna banka prati sve ono što se radi u Ministarstvu, mislim da je i prirodno da bude tako. Krenuli smo sa izdavanjem garancija za povrat avansa, kad pričamo o IPARD-u .. Znači, svaki poljoprivrednik, ako želi da povuče jedan deo novca ranije od IPARD agencije, od Ministarstva poljoprivrede, to može da uradi tako što će se javitii u Komercijalnu banku, dobiti garanciju za istu, a onaj ostatak novca što vam bude falio, naravno da ćemo finansirati iz sredstava banke, tako da ćete moći da završite celokupnu investiciju na vreme.

Kada pričamo o drugim podsticajima, ono što mislim da vama u ovom momentu jeste najzanimljivije, to su podsticaji za 50, 40, 10 . Mi kao Banka smo već izdali pisma o namerama, koja su bila po vašim zahtevima i od svih banaka smo izdali najveći broj pisama. Kada je u pitanju kreditiranje poljoprivrednika sa subvencionisanom kamatnom stopom, tu smo opet prvi – isplatili smo već prve kredite, tako da nam se možete javiti za kredite sa kamatnom stopom od 0% za nabavku djubriva. To je ove godine, prvi put na taj način, Ministarstvo odradilo. Kompletnu kamatnu stopu koju bi ranije platio jedan poljoprivrednik, Ministarstvo to radi umesto vas. Ukoliko su neke druge namene i neke druge vrste kredita, od 1-3%, pa kad pričamo o mehanizaciji, o priključnim mašinama, sve ono za šta imate i podsticaje.

Zašto je sve ovo važno da znate, i kada su u pitanju neki bankarski uslovi i šta je to pametno što banka radi?

Ono što banka radi kod kreditiranja svojih klijenata, jeste da sagledava kompletnu vašu uspešnost, odnosno zaradu koju ostvarujete i da rate kredita koje dobijate da platite banci, ne ugrožavaju vaše poslovanje. Odnosno, banka sagledava kako na najbolji mogući način da potpomogne vašu proizvodnju. Sa druge strane, možete da kažete da banka radi za kamatu. Da, ali ono što je banci u interesu, jeste da se vi kao poljoprivrednici razvijate, i da možemo da vam damo i drugi, i treći, i peti kredit – što vi više napredujete, tako i mi kao banka više napredujemo. Sve ono što može da vama pomogne u proizvodnji, kada pričamo o smanjenju troškova. Jer, cilj i interes svih nas, bilo da smo u bankarskom sektoru ili u poljoprivredi, je da se cena inputa smanji maksimalno, koliko je to moguće. A to ćete uraditi tako što imate novu mehanizaciju, koju ćemo mi finansirati ili neke nove načine praćenja vaše proizvodnje, kako bi se smanjili troškovi i ostvario veći profit a mi, naravno, kao banka mogli da vam damo na taj veći profit veći kredit i tako dalje ulažete u svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Sve što vam bude trebalo od kredita, od informacija o vrsti kreditiranja, mi kao banka imamo 149.000 klijenata sa prijavljenim računima koji su i u Upravi za trezor, znači kao namenski računi. Mi svoje klijente obaveštavamo koliko god je to moguće, SMS porukama, šta su to novine i šta to mogu da dobiju.  Sa 200 ekspozitura koje imamo na nivou Srbije i preko 70 agrosavetnika na terenu, uvek se možete raspitati u ekspozituri, što mislim da je najbolji način komunikacije – „jedan na jedan“, ukoliko dodjete za neke detalje, na koji način da finansirate ono što ste planirali da uložite u narednom periodu. Naravno, uvek možete da komunicirate i e-mail-om, i pozivom telefonom, mada ja nekako najviše volim tu komunikaciju „jedan na jedan“, gde mislim da se razjasne sve one stavke koje su bitne našim klijentima.

Što se tiče malih, velikih i srednjih gazdinstava, mi kao banka radimo sa svim gazdinstvima. Ono što bude uvek ponos banke – jeste kad od jednog malog klijenta koji krene sa kapitalom od 10.000 evra, završi na kapitalu od 1.000.000 evra kroz nekih 10-tak godina. Verujte da je to, u stvari, najveći interes banke, da zajedno sa klijentima gradimo njihovu profitabilnost, potpomognemo toj istoj profitabilnosti i, naravno, da budete što veći, jači i bolji klijenti.

Posle debatnog dela, liderske kompanije iz oblasti agrara prezentovale su  inovacije i novitete iz svog delokruga.

 

Povezano

Iz ove kategorije