Koja je vrednost izvoza organskih proizvoda

Ilustracija: organsko povrće, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: organsko povrće, foto: Domaćinska kuća

Vrednost izvoza organskih proizvoda porastao je za više od 15 puta za 10 godina. Prvi put su ovi podaci postali deo informacionig sistema Uprave carina 2012. godine kada je ukupan izvoz organskih proizvoda iznosio 3,74 miliona evra, dok je u 2021. godini iznos izvoza iznosio 57,4 miliona evra. U odnosu na 2020. vrednost izvoza organskih proizvoda je porasla 53%, a za dve godine 93,3%.

Ukupna količina izvezenih proizvoda u 2021.godini iznosi 17.622 t.

Najveća vrednost, od 45 miliona evra je ostvarena 2021. godine u izvozu zamrznutog organskog voća, od čega najaviše čini zamrznuto jagodasto voće:

  • zamrznute maline: 32,6 miliona evra,
  • zamrznute kupine – skoro 5 miliona evra,
  • zamrznute borovnice -1,8 miliona evra.

Pored jagodastog voća, izvozimo i zamrznutu višnju (3,4 mil evra) i šljivu.

Posle zamrznutog voća najviše je izvezeno organskog sušenog voća – jagoda, malina, šljiva, borovnica, kupina, ribizla, u ukupnoj vrednosti od 6 miliona evra, zatim voćni koncentrati i pirei ( u ukupnoj vrednosti od 3,15 miliona evra).

Od 33 države u koje smo izvezli organske proizvode u 2021. godini najveće vrednosti su izvezene u sledeće države:

  • Nemačka – 18,25 miliona evra – 31,8% od ukupne vrednosti izvoza,.
  • SAD – 7,75 miliona evra – 13,5% od ukupne vrednosti izvoza
  • Holandija , skoro 7 miliona evra – 12% od ukupne vrednosti izvoza
  • Francuska – 4,25 miliona evra – 7,4% od ukupne vrednosti izvoza
  • Poljska – 3,5 miliona evra – 6,1% od ukupne vrednosti izvoza
  • Kanada – 3,49 miliona evra- 6% od ukupne vrednosti izvoza
  • Austrija – 3,4 miliona evra – 5,9% od ukupne vrednosti izvoza
  • Italija – 2,8 miliona evra – 4.9% od ukupne vrednosti izvoza
  • Belgija – 1,3 mioiona evra – 2,26% od ukupne vrednosti izvoza

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,