Kako pomoći pri jagnjenju

Ilustracija: jagnjad, foto:Domaćinska kuća, autor; Svetlana Kovaćević
Ilustracija: jagnjad, foto:Domaćinska kuća, autor; Svetlana Kovaćević

Jedna od zahtevnijih, ali i kritičnijih faza tokom godine u ovčarskom uzgoju predstavlja jagnjenje ovaca. Od toga kako će se ovce pripremiti za zimsko doba, ali i od obezbeđenih uslova za jagnjenje, a zatim i samog uzgoja janjadi, zavisi koliki će profit uzgajivač ostvariti.

Pored pripreme objekta, neposredno pre jagnjenja treba pripremiti i sama grla. Ovce se pripremaju tako što im se po potrebi ošišaju prljavi delovi vune oko korena repa i vimena. Na par dana neposredno pre jagnjenja ovcama se smanjuje obrok kako bi se što više ispraznili organi za varenje hrane i jagnjenje proteklo lakše. Lice koje pomaže ovci kod jagnjenja treba to da radi sa čistim rukama. Poželjno je imati i neko od sredstava za dezinfekciju pupčane vrpce. Ako se pomaže pri samom činu jagnjenja, jagnje se hvata za prednje noge i vuče niz zadnje noge majke i to u momentu kada se kod ovce jave naponi. Pupčana vrpca se po pravilu sama kida. Ako kojim slučajem nije prekinuta, prekida se ili seče na oko 10 cm ispod trbuha i podvezuje koncem na oko 3 cm i ujedno dezinfikuje. Jagnjetu se čisti sluz iz usta i nosa kako bi se omogućilo nesmetano disanje, a potom se stavlja ispred ovce da ga oliže.

Ovci treba polako prići, uhvatiti je i poleći. Za to su potrebne dvije osobe. Nakon toga treba provjeriti položaj ploda. Kada je položaj pravilan, tj. ako zajedno izlaze prednje noge, a na njima glava, pristupa se jagnjenju ovce. Prvo se povuče jedna, a zatim druga noga. Obje su noge tada u ispruženom položaju. Jedna osoba polako vuče noge prema dolje, tj. prema vimenu ovce, a druga širi jednom rukom rodnicu, a drugom izvlači glavu ploda. To je jagnjenje u prednjem položaju.

Nakon što je ovca završila jagnjenje, ona i njeno jagnje bi trebalo odvojiti u poseban boks ili boks gde se nalaze ovce ojagnjene u približno isto vreme ako to nismo uradili na vreme ( pre jagnjenja). Odvajanje ovce sa jagnjetom od drugih ovaca pomaža zbližavanju i sprečava odbacivanje jagnjadi ( neprihvatanje ). Ubrzo posle jagnjenja, vime ovce treba proveriti ima li mleka i proveriti potencijalne probleme, kao što je mastitis. Kod svake ojagnjene ovce treba izmusti čepove mleka ako jagnjad nisu dovoljno jaka da ih sami posisaju. Jagnjad treba pažljivo pratiti kako bi se uverili da li sisaju. Jagnjad koja dobro sisaju imaće pun stomak na dodir. Jagnjadima koja nisu sisala treba pomoći da to što pre urade, pogotovo kada je kolostrum u pitanju. Mala, slaba i odbačena jagnjad mogu zahtevati našu pomoć pa im treba adekvatno je i pružiti.

Povezano

Iz ove kategorije