Indija je zainteresovana za naše voće, Egipat za voće i pšenicu, a Kina za kukuruz

Ilustracija: malina, foto: S.K.
Ilustracija: malina, foto: S.K.

Tematska nedelja „Poljoprivreda i prehrana“, koja će na svetskoj izložbi u Dubaiju trajati do 20. februara, privukla je skoro 300 privrednika iz oko 140 kompanija. U Dubaiju je najveća biznis delegacija u novijoj istoriji Srbije, kažu u PKS-u.

Ujedinjeni Arapski Emirati su naftna sila, ali i poželjan partner u poljoprivredi i prehrambenoj industriji jer uvoze 80 odsto prehrambenih proizvoda.

Stoga ne iznenađuje što je tematska nedelja „Poljoprivreda i prehrana“ privukla je skoro 300 srpskih privrednika.

Indija je zainteresovana za naše voće, Egipat za voće i pšenicu, a Kina za kukuruz.

„Treba da se radi prerada više od pola miliona tona kukuruza, investicija će biti preko 250 miliona evra, biće preko hiljadu zaposlenih. Razgovaramo sa ozbiljnom kompanijom“, kaže Goran Đaković iz Ministarstva poljoprivrede.

Poseban događaj biće predstavljanje srpskih vinarija i destilerija predstavnicima distributerskih lanaca, koji zastupaju ne samo tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, već i čitavog Bliskog istoka. Kada Francuska ima zlatni šampanjac, mi možemo rakiju sa zlatnim listićima.

Ideja ne manjka, poput one da se od organskog otpada pravi zemljište za cveće.

„Konkretno, od organskog otpada, pomija i tog što se baci ovde, mogli bismo da pravimo kvalitetan humus“, ističe Branislav Bogojević iz „Trontima“.

Najveća delegacija u novijoj istoriji Srbije

Ovo je najveća srpska delegacija na nekom naučnom skupu.

„Mogu da kažem da je Srbija u poslovnom smislu – svet i to u najboljem smislu te reči i da Srbija i te kako ima šta da na toj globalnoj izložbi i u toj globalnoj utakmici ponudi“, rekao je Marko Selaković iz Privredne komore Srbije.

Od oktobra prošle godine kada je EKSPO otvoren, srpski Biznis hab u Poslovnoj zoni Saut Dubai do sada je posetilo 1.200 srpskih privrednika koji su imali više od 150 sastanaka sa predstavnicima preko 70 zemalja.

Sklopljeno je više od 15 ugovora, najviše u oblasti naprednih tehnologija i inovativniih rešenja u oblasti energetske efikasnosti.

Povezano

Iz ove kategorije

Patogen lista višnje

Pegavost lišća višnje je najznačajnji patogen lista u proizvodnji ove voćne vrste, i u proizvodnim