Od sutra podnošenje zahteva za traktore

Ilustracija: Traktori, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: Traktori, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora. Rok za podnošenje zahteva Upravi za agrarna plaćanja je od sutra, 17. februara do 22. aprila 2022. godine.

Ovim pozivom obezbeđeno 1,35 milijardi dinara, a više detalja o uslovima je u javnom pozivu Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za agrarna plaćanja.

Zahtev za novi traktor mogu da podnesu oni koji su u sektoru mleka, mesa, voća i povrća, određenih vrsta žitarica i industrijskog bilja, kao i grožđa i jaja.

Novi traktor, mora da bude  serijski proizveden najviše pet godina pre godine u kojoj se zahtev podnosi i mora da bude nekorišćen.

U pozivu je piše  svako može da podnese zahtev za jedan traktor.

Novi traktor koji je predmet IPARD podsticaja u skladu sa ovim Javnim pozivom jeste:
1) motorno vozilo koje ima najmanje dve osovine i koje je prvenstveno namenjeno za vučenje, guranje, nošenje ili pogon izmenjivih priključaka za izvođenje prvenstveno poljoprivrednih, šumskih ili drugih radova i za vuču priključnih vozila za traktor, u skladu sa propisima kojima se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima;

2) serijski proizveden traktor koji se prvi put stavlja u upotrebu i koji je proizveden najkasnije pet godina pre godine u kojoj se podnosi zahtev za odobravanje projekta;

3) vrste T1 do T5 ili S1 do S5 u smislu posebnog propisa koji uređuje podelu motornih i priključnih vozila i tehničke uslove za vozila u saobraćaju na putevima;
4) traktor koji ispunjava uslove u oblasti zaštite životne sredine uređene propisima
Evropske unije u ovoj oblasti, a sa kojima su usklađeni propisi Republike Srbije, odnosno čija emisija izduvnih gasova odgovara standardu „Stage/Tier V”, odnosno ne prelazi normative i standarde date u Prilogu 1 – Lista standarda emisije izduvnih gasova, koja je odštampana uz ovaj Javni poziv i čini njegov sastavni deo.

Tako, na primer, svako ko ima 20 do 50 grla mlečnih krava može da se prijavi za traktor čija je jačina motor ane prelazi 80 kilovata, dok oni sa 50 do 300 grla mogu da konkurišu za one sa motorom do 100 kilovata.

 

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,