Milena Vasić: Organska proizvodnja ima veliku perspektivu

Milena Vasić
Milena Vasić

Na 17 kilometara od Golupca u bajkovitoj prirodi nacionalnog parka Đerdap nalazi selo Dobro. Milena i njen suprug su nasledili imanje i tako započeli proizvodnju šipurka. Milena suprug radi, tako da nema puno vremena, ona je do skoro radila u školi.

– Moram da priznam da je idejni tvorac ovog posla moj suprug koji je od malih nogu zaljubljenik u poljoprivredu i to je radio čitavog života. Istražujući šta bismo mogili ovde da posadimo shvatio je da organska proizvodnja ima veliku perspektivu posebno kada je u pitanju plasman proizvoda na tržište. Zapravo, ovaj ruralniji kraj Srbije je idealan upravo za organsku proizvodnju, nema mnogo industrije pa možemo lakše da zadovoljimo striktne propise koje zahteva ova grana poljoprivrede – rekla je nam je Milena koja je svoje proizvode izlagala na sajmu Agro Belgrade.

Po savetu stručnjaka posadili su sertifikovane sadnice organskog šipka, na 40 ari.  U skladu sa tradicijom ovog kraja odvajkada poznatom po vinogradarstvu, Milena i njen suprug rešili su da naprave pionirski korak i od organsko uzgojenog šipka proizvodu organsko vino.

„Vitamini i druge supstance sadržane u šipku jačaju imuni  sistem, obnavljaju metabolizam i poboljšavaju elastičnost krvnih žila.  Dobićete ne samo ukusno, već i zdravo piće umereno. Za proizvodnju vina pogodni su samo veliki, zreli plodovi tamnocrvene boje. Prvo se bobice moraju pažljivo sortirati, uklanjajući trule i pljesnive. Čak i jedna pokvarena bobica može pokvariti celu seriju vina. Posude moraju biti savršeno čiste i suve, jer se sladovina može zaraziti patogenim bakterijama i plijesnima, priča nam Milena.

Trenutno proizvode plasiraju u Kampu, ali su krenuli i po sajmovima.

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,