Kako se otarasiti ovih štetočina?

Ilustracija: Pčelinjak, foto: Slobodan Jevtić
Ilustracija: Pčelinjak, foto: Slobodan Jevtić

Pčelinja vaš (lat. Braula coeca), pripada grupi Diptera i ne predstavlja pravog parazita već za sopstvenu ishranu koristi hranu pčela. Odrasla ženka braule duga je 1,5 i široka 0,7 milimetara, ima zaobljeno telo crveno-mrke boje i tri para nogu. Grudi i abdomen nisu jasno odvojeni, a telo je pokriveno sitnim dlačicama koje podsećaju na svilu. Glava je trouglastog oblika i na njoj se nalaze redukovane očne mrlje, mada nije slepa i dobro se snalazi u tamnoj košnici. Usni aparat je specijalizovan za sisanje, dok zadnji deo tela liči na češalj i pomaže joj da se fiksira za pčelu. Pošto pripada klasi insekata, pčelinja vaš podleže potpunoj metamorfozi.

Rasprostranjenost braula je veoma široka, detektovane su na svim kontinentima i veoma se brzo šire između pčelinjih zajednica i samih pčelinjaka. Prenošenje se vrši preko zaraženih pčela, dok se larve mogu preneti preko ramova sa saćem u kome buše tunele. U širenju brauloze veliku ulogu imaju i pčelari koji ove parazite prenose preko meda, voska, pčelarskog alata, čak i preko svoje odeće. Utvrđivanje stepena zaraženosti pčelinjih društava vrši se kontrolnim tretiranjima uz pomoć duvanskog dima. Na pod košnice se stavi beli papir premazan sa uljem. Nakon ubacivanje mlazeva dima, papir se izvlači i vaši se broje.

Ako se prilikom tretiranja utvrdi da u društvu ima pet pčelinjih vaši na 100 pčela radilica, smatra se da je zaraženost slaba, do 15 srednja, a preko 15 jaka.
Suzbijanje pčelinjih vaši vrši se uz pomoću letvica natopljenih sa 80 mg fluvalinata. Pored hemijskih preparata danas se sve više koristi ulje timola, a može da posluži i obično jestivo ulje kojim se premazuje beli papir i stavlja na pod košnice pre dimljenja.

Kako savetuju iskusni pčelari dimljenje se vrši pre početka glavne paše i u jesen, najbolje je predveče kada su sve pčele u košnici a spoljna temperatura minimum 10 stepeni. Posle ubacivanja dima leta košnice se zatvore najmanje deset do 15 minuta. Zatim se leta otvaraju i izvlači papir sa pčelinjim vašima koje su se zalepile za ulje i spaljuje. Dimljenje bi trebalo sprovesti najmanje tri puta u roku od deset dana jer dim ne uništava jaja i larve vaši, pa treba sačekati da se larve razviju u odraslu jedinku. Pored ovih postoji i mehanički metod skidanja odraslih braula sa matice uz pomoć drvenog štapića koji je premazan medom. 

Povezano

Iz ove kategorije

Patogen lista višnje

Pegavost lišća višnje je najznačajnji patogen lista u proizvodnji ove voćne vrste, i u proizvodnim