Da li ste čuli za ovaj crveni čaj

Ilustracija: rooibos čaj, foto: pixabay
Ilustracija: rooibos čaj, foto: pixabay

Rooibos je stekao slavu kao zaštitnik imuniteta, ali i dugog života. Zbog njegovog umirujućeg svojstva nazivamo ga i majčinim čudom. Čaj od rooibosa ne sadrži kofein, ima osvežavajući ukus, bogat mineralni sastav, a sadrži snažni antioksidans, koji usporava starenje,  pa  deluje kao zaštita protiv mnogih bolesti održavajući zdravlje i vitalnost.

Aspalathus linearis je grmolika biljka visine od 50 do 150 cm. Obično se uzgaja u Cederbergu, malom planinskom području pokrajine Zapadni Kejp u Južnoj Africi. Podnosi veoma niske i visoke temperature, a potreban joj je nezagađen i svež vazduh. Za čaj od ove biljke koriste se listovi koji su igličasti. Posle branja listova, dolazi seckanje, usitnjavanje, gomilanjem, vlaženjem I onda dolazi do fermentacije.

Rooibos je posebno bogat antioksidantom kvercetinom, takozvanim titanom među antioksidantima jer pospešuje zdravlje srca i smanjuje rizik od mnogih kancerogenih obolenja te se veoma uspešno brani protiv upala i virusa. Pored kvercetina sadrži i dva veoma retka antioksidanta aspalatin i notofagin. Aspalatin potpomaže regulaciju hormona i šećera u krvi, a samim tim je sjajna prevencija za dijabetes tipa 2 dok notofagin smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Stručnjaci i konzumenti rooibosa iz celoga sveta još uvek otkrivaju nove kvalitete ovoga neobičnog čaja, te se krug njegovih ljubitelja svakim danom sve više širi.

Prelijte jednu kafenu kašičicu rooibosa sa 2,5 decilitra proključale vode i to poklopite. Ostavite najmanje pet minuta nek odstoji, zatim otklopite i dobro procedite.

Ovako pripremljen čaj rooibos će vas osloboditi stresa i napetosti tokom radnih dana. Još jedan velik benefit je to što će vam po noći će osigurati lagan i miran san.

Velika prednost ovog čaja je što se može piti bez ograničenja, južnoafrikanci piju i do pet, šest šolja čaja dnevno.

 

 

.

 

 

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,