Dobra vest za proizvođače sadnica leske

Evropska komisija (EK), nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura, odobrila je Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Izdatim odobrenjem Srbija je postala treća država na svetu koja sada može da izveze sadnice leske na teritoriju Evropske unije (EU), a nakon odluke EU da obustavi uvoz visokorizičnog bilja iz svih zemalja još 2019. godine, prenosi Beta.

Kako je naglašeno, prve zemlje koje su dobile izuzeća su Japan, Australija, Srbija, potom Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države i Turska.

Srbija je tom odlukom EК među prvim zemljama koje su uspele da pripreme izuzetno obimne materijale, koji su, između ostalog, podrazumevali prikupljanje svih naučnih i tehničkih podataka ikada objavljenih po pitanju štetnih organizama vezanih za tu biljnu vrst,u uključujući i sitem organizacije kontrola, kao i izveštaje o registraciji pesticida.

Navodi se i da je ovo druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020. godine. U narednom periodu očekuje se i odluka za izvoz sadnica ostalog koštičavog voća.

Iz Ministarstva poljoprivrede istakli su da je odobravanje izvoza od izuzetnog značaja za srpske rasadničare iz Rasinskog okruga, teritorije Grada Šapca i Zapadnobačkog okruga koji su takođe imali veliki udeo u pripremi teške i obimne dokumentacije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.02.2024.

Pravilnik o kreditiranju u poljoprivredi u celosti

05.02.2024.

LESKIN RILAŠ kako ga sprečiti?

26.01.2024.

Značaj leske za pčelinje zajednice

06.06.2023.

Zaštita leske

11.01.2023.

Kako sve možemo formirati stablo leske

14.12.2022.

BAKTERIOZNA PLAMENJAČA LESKE

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca