Biljka za grlo i glasne žice

Smatralo se da je ona korovska biljka, ali je narodna medicina svrstava u lekovito bilje, naročito za grlo i glasne žice. Karl Line, poznati švedski prirodnjak, istraživao je lekovita svojstva strićuše i pisao o njoj u svojim radovima. Svoju popularnost je doživela i u Francuskoj, gde su pevači pred nastup ili u pauzi između numera konzumirali napitak od strižuše.

Strižuša uglavnom raste na bunjištima, pustim mestima i pored puteva. Ona je jednogodišnja biljka.Razmnožava se tako što vetar raznosi semenje, a jedna biljka može da oformi oko 1400 semenki. U visinu raste do 70 cm, a prepoznaje se po velikom broju malih žutih cvetova. Cveta od maja do jeseni i ima specifičan oštar miris, a ukus joj je sličan kao ukus senfa.Raste do 300 m nadmorske visine. U narodu je još zovu i divlja gorušica, ognjica i vrana nožica.

Raste u Evropi, Severnoj Americi, kao i centralnim delovima Azije. Stari Grci su verovali da je ona protivotrov za sve otrove, dok su se Tibetanci uz pomoć nje lečili od posledica trovanja hranom.

Poseduje lekovita svojstva samo u svežem obliku, dok kada je osušena gubi lekovita svojstva i od nje se pravi čaj. Kada se bere, treba da se iseče na visini od 10 cm od tla, dok je u punom cvatu.

Skuplja se tokom jula i avgusta, kada se stvara plod. Svi delovi biljke su korisni, a uklanjaju se samo suvi listovi. Najznačajniji sastojak je eterično ulje, mirozin i glikozid. Smatra se da pozitivno deluje i na rad srca.

Najviše se koristi u lečenju promuklosti, suvog grla, kašlja, upale glasnih žica i dušnika. Ublažava grčeve i bolove kod kamena u žuči i bubrezima.

Čaj od strižuše može da se pripremi na dva načina, zavisno od toga kako se biljka bere. „Obični“ čaj se sprema od strižuše sakupljene u cvetu. Kašičica mešavine prelije se sa 2,4 dl ključale vode i ostavi se da odstoji najduže 5 minuta. Nakon toga, procedi se i pije se u gutljajima. Za pravi efekat, piju se tri do četiri šolje dnevno.

Druga vrsta čaja se sprema na drugačiji način. Biljka se sakuplje u vreme sazrevanja ploda I onda se 6 g izdrobljene biljke prelije sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji 20 minuta. Kada postoji problem sa glasnim žicama, uz čaj se preporučuje i toplo suvo grožđe.

Upotreba strižuše se ne preporučuje za lečenje urinarnih infekcija, trudničkih simptoma, kao i njena prekomerna upotreba.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Začin, čaj i sredstvo za inhalaciju

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca