AIK banka dobila saglasnost NBS za preuzimanje Sber banke Srbija

AIK Banka dobila je danas saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela,čime je ispunila sve uslove za sticanje Sberbanke Srbija.

Kako je saopšteno iz AIK Banke ta će banka posle sticanja povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u našoj zemlji.

„Uspešnim završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK banka će uvećati svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizičkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijardi evra”, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug.

Predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić rekla je da je jačanjem tržišne pozicije ta banka korak bliže ostvarenju strateškog cilja da se pozicionira kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu.

„Veličina naše aktive povećaće se na gotovo četiri milijarde, sa tržišnim udelom od devet odsto, čime će AIK banka, kao okosnica naše bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije”, rekla je ona.

Predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković izrazio je zadovoljstvo uspešno završenom kupoprodajom, istakavši posebno jasnu strategiju i viziju AIK Banke u pogledu daljeg razvoja.

„Za nama je godina u kojoj smo ostvarili najbolji poslovni rezultat, uz značajan rast vrednosti kreditnog portfolija, ali isto tako i uz rast depozita od čak 30 odsto. U narednom periodu nas očekuje integracija, a uveren sam da ćemo i taj proces veoma brzo i uspešno kompletirati”, rekao je on.

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,