Mačvanski dućan iz Šapca

Danijela Gavrić, predsednica Udruženja
Danijela Gavrić, predsednica Udruženja

Mačvanski okrug se nalazi u zapadnom delu Srbije  u okviru kog se nalaze: Loznica, Šabac, Bogatić, Koceljeva, Vladimirci, Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija. Osnovni potencijal Mačve je pre svega kvalitetno zemljište koje je pogodno za sve vrste poljoprivredne proizvodnje.

Od voća u mačvanskom okrugu najviše površine je pod šljivom 1.030 ha, zatim slede višnja, malina, jagoda i kupina. Poslednjih godina je uočljivo povećanje jagodičastog voća, a Šabac se nalazi na prvom mestu u Republici Srbiji po površinama koje su pod zasadom jagoda. Takođe se povećavaju zasadi šljive i višnje koje su interesantne za preradu i izvoz, dok se znatno manje u ovom delu Srbije gaje trešnja, jabuka i kruška, ali se takođe primećuje i njihov blagi porast proizvodnje.

 

U ovom kraju mali proizvođači su uglavnom porodice koje zajedničkim snagama, od najstarijih do najmlađih članova, svoje vreme provode  baveći se proizvodnjom, kao i obradom  dobijenih namirnica u gotove proizvode. Oni ulažu mnogo  vremena, energije, snage, napora i  ljubavi i borbe da bi bili konkurentni i da bi dostavili plodove svog rada krajnjim korisnicima.

Na sajmu poljoprivrede u Bogatiću, razgovarali smo sa Danijelom  Gavrić, predsednicom  udruženje,, „Mali proizvođači Mačvanski dućan“ iz Šapca.

„Udruženje je osnovano 2019. godine i broji 22 člana. Naši proizvođači se uglavnom bave preradom, voća i povrća, narodnom radinošću, pčelarstvom, prave sireve , kajmak, i sve što se može ponuditi tržištu. Osnovali smo Udruženje, kao bismo malim proizvođačima pomogli da što lakše dođu do tržišta, priča nam Danijela i dodaje:

Proizvođači svoje proizvode prodaju na kućnom pragu, učestvujemo na sajmovima i bazarima širom Srbije. Proizvodi su slobodno mogu reći odličnog kvaliteta a i ukusa. Trudimo se da damo sve od sebe i da pokažemo šta se možemo da napravimo i da je to sve odličnog kvaliteta.

Jedno od članica Udruženja je i Šapčanka Dragana Đukanović iz Mišara koja se bavi  proizvodnjom dimljenog sira od najboljeg kravljeg mleka. Na ovaj korak odlučila se, jer je nezadovoljna zaradom svoje govedarske farme, koja dnevno isporučuje 150 litara mleka, sada njeni specijaliteti uveliko osvajaju ljubitelje gastronomije. Recepturu sam dobila od prijateljice iz Bosne i rešila da se oprobam.

Ostale članove ćemo predstaviti u nekim od narednih tekstova.

Danijela je nas je pozvala da dodjemo na sajam u Šapcu, gde će i njihovo Udruženje učestvovati. Želimo im puno sreće u radu.

 

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,